fbpx

Da li postoji evidentna finansijska korist od Interneta u Srbiji?

Na ovu temu me je nagnalo neprestano insistiranje na tome da nema razvoja Interneta, naročito e-marketinga, dok se ne pojavi legalan sistem naplate u Srbiji.

Prosto je neverovatno koliko sam puta cuo tu tezu, i ona na zalost predstavlja aktuelno stanje stvari kada se govori o osobama koje nemaju dovoljno znanja o mogucnostima Interneta, ali ih ova tema i ne interesuje preterano. Svaki put sam kroz konkretne primere demantovao ovakav stav, ali ce se ipak valda stvari pokrenuti ove godine nakon objavljivanja cenovnika usluga online naplate za Visa sistem Banca Intesa, ali i skorasnjim pokretanjem testiranja Dina kartice na Internetu.

Na osnovu sopstvenog iskustva, najbolje prolaze u ovim pricama evidentni primeri, koji su lako proverljivi, a takvih nje bilo dovoljno u prethodnim godinama.

Na osnovu primera koje sam video i cuo, postoje stvarno veoma razliciti pristupi zaradi od Interneta koji veoma lepo funkcionisu sa ovih prostora.

– Najcesci nacin ostvarivanja finasijske koristi, ali u isto vreme i najmanje evidentno vidljiv jeste sistem kreiranja Web sajta koji informise na kvalitetan nacin o ponudi proizvoda i usluga, sa eventualnim dodatkom narucivanja. Ovde se javlja cest problem, a to je da kod firmi koje nemaju razradjen sistem kontrole efekata promocije, prakticno se ne zna odakle je dosao novi klijent, pa nema informacija o ucescu Interneta u dovodjenju novih klijenata.

– Veoma je evidentno da od same industrije zavisi i direktna korist od kvalitetnog Web sajta i njegove promocije. Najbolji primer za to su turisticke usluge i dolazak u Srbiju, tj. nacini kako

stranici bukiraju odredjene aranzmane. Npr. oni hoteli koji imaju dobru vidljivost na Internetu imace i vise posetilaca koji bukiraju aranzman online.

– Pojedinci i firme u ne malom broju zaradjuju preko ponude freelance sajtova, i ja znam bar dvadeset pojedinaca i nekoliko firmi kojima je glavni izvor prihoda upravo ovakva vrsta sajtova.

– Sve popularniji nacin zarade za koji sam cuo jeste trgovina preko e-bay sajta. Nedavno sam cuo za interesantan primer osobe koja u srbiji otkupljuje TV lampase, rastavlja ih na delove i prodaje lampe preko e-bay-a. Kako je veoma mali broj ovakvih lampi u opticaju na Zapadu, ovakva ponuda proizvoda je svakako interesantna za veoma specificni segment trzista.

– Interesantno je da odredjeni broj osoba radi delimicno ili puno radno vreme za inostrane firme koje nemaju predstavnistvo u Srbiji, ili ga naprave zbog socijalne i pravne sigurnosti zaposlenih. Broj ovakvih slucajeva nije mali, ali ni veoma veliki.

– Takodje, pod-varijanta prethodnog modela je rad na spam projektima i slanje spam poruka (u Srbiji ili u inostranstvo), za sopstvene ili potrebe poslodavaca, sto nije dobro, ali postoji. Nedavno sam cuo da ovde postoji veoma uspesna firma koja kompletnu prodaju obavlja u Srbiji na taj nacin sto su dosli do aktivnih 15.000 e-mail adresa na koje salju ponude razlicitih proizvoda.

Pustanjem u rad naplate putem Interneta evidentno je da ce se povecati broj firmi koje ce aktivno da koriste Internet, ali mislim da ce se evidentnija korist od toga biti tek nakon min. 6 meseci od pokretanja online naplate, do najverovatnijih godinu – dve.

zp8497586rq
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.5/10 (2 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
Da li postoji evidentna finansijska korist od Interneta u Srbiji?, 8.5 out of 10 based on 2 ratings

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Komentari su zatvoreni.