fbpx

Da li je Saša Radulović postao Ministar privrede zbog svog bloga?

Ako vas samo interesuje odgovor na pitanje iz naslova ovog teksta, odgovor je – nemam dovoljno informacija da bih to znao.

Ono što sigurno znam jeste da je blog Saše Radulovića mogao veoma lepo da posluži svima koji su trebali da odlučuju o tome šta će dobiti time ako imenuju ovu osobu za Ministra privrede (g. Mario Maletić bi mogao da pita g. Vučića ovo, pa da nam prenese u komentaru na ovaj blog post).

Ovaj tekst je na temu kako blogovati da biste dobili priliku da radite posao koji želite…

Osnova kvalitetnog blogovanja: Referentnost

Saša Radulović bloguje od juna 2006. g., a samo nekoliko meseci nakon početka njegovog blogovanja jedan od pionira blogovanja u Srbiji Dejan Vesić je na svom blogu predstavio blog Saše Radulovića na sledeći način: “Ako vas zanima bilo šta oko ekonomije, preduzetništva, vođenja bilo kakvog posla u ovom našem okruženju, ne mogu vam dovoljno preporučiti blog Saše Radulovića”.

Naravoučenije: U našem regionu (cela EX-YU) ima neverovatno malo kvalitetnih blogova. Verovali ili ne, veoma je jednostavno skrenuti pažnju na vaše “blog pisanije” ako na bilo koji način “iskačete” iz 99.99% smeća koje se na žalost naziva Blogosfera. U prethodnom primeru sam uzeo mišljenje poznatog blogera od pre sedam godina, a nisam uzeo svoje mišljenje kao “nepromenljivu istinu”.

Pročitati: “Šta sam naučio od blogovanja?”

Osnova kreiranja blogova sa kvalitetnim sadržajem jeste:

  1. Pravopis – Morate naučiti pravilno da se izražavate, da znate da pišete proste proširene rečenice, da struktuirate tekst bar na osnovnom nivou – uvod, razrada i zaključak.
  2. Razumljivo pisanje – Ne treba pisati “naučno”, već na način da vas što veća grupa čitalaca razume.
  3. Odabir teme – Veoma je važno da se pri odabiru šta pisati na blogu zauzmete za pravilo da ne pišete na teme koje su “prežvakane”stotinama puta, sem ako nemate neki drugačiji pogled/stav na takvu temu.
  4. Kontekst – Razlog zbog čega se piše na određenu temu, i isticanje tog razloga u prvi plan predstavlja najvažniji aspekt uspeha određenog online sadržaja (npr. prethodni tekst na temu Kiss Menu aplikacije, gde je fokus na pozitivnoj e-preduzetničkoj priči u Srbiji). Najčešći način kako mediji kreiraju sadržaje u odnosu na kontekst jeste aktuelnost određene tematike (kao npr. i ovaj tekst).
  5. Osmišljavanje naslova blog posta – Najvažnija komponenta promocije određenog online sadržaja je naslov teksta i eventualno opis (šta korisnik dobija tim tekstom). Naslov bi trebalo da upućuje na to šta može korisnik da očekuje od sadržaja.

Pročitati: “Pronađeni u kontekstu I – Vanvremenski sadržaji

Nije potrebno biti prepametan da biste imali kvalitetan blog, ono što je važno je da pišete na teme koje poznajete dovoljno, i još važnije da ne pišete na teme koje ne poznajete dovoljno. Uvek postoji neko ko će pregledati vaše sadržaje a da zna više od vas, što nije problem do momenta kada isti ustanovi da to što ste napisali nije tačno zbog vašeg neznanja (ne zbog vaših stavova). Nemojte se bojati činjenice da uvek postoji neko ko više zna, već činjenice da ne budete suviše gordi da pišete o stvarima koje mislite da znate, a ne znate.

Poseban segment priče o kreiranju blogova, ali i bilo kojih drugih vrsta online sadržaja jeste njihova promocija kada se kreiraju. Nije dovoljno samo kreirati sadržaj on se mora i promovisati (veliki procenat tekstova na ovom blogu je posvećen online promociji).

Ne postaje se referentan preko noći – Transparentnost (vidljivost) online sadržaja

Kao što se može lepo videti na primeru bloga Saše Radulovića, u mogućnosti ste da pregledate sve blog postove koje je ovaj čovek pisao u poslednjih sedam godina, da biste videli način razmišljanja i ispravnost stavova koji se u ovom slučaju odnose na mogućnosti ekonomskog razvoja u Srbiji. Kada pregledate tekstove ovog blogera u poslednjih godinu – dve, možete tačno videti šta će biti okosnica politike  Ministarstva privrede u odnosu na pisanja na blogu.

Da li će to što Ministar piše na blogu biti doslovno sprovedeno u ekonomiji Srbije? – Neće, jer je politika u osnovi kompromis mogućeg (u odnosu na lobističke moći ostalih sudionika na vlasti), ali se dosta precizno može videti na čemu će sve Ministar Radulović insistirati u vođenju svoje politike. I što je najvažnije, mi smo prvi put u prilici da i pre nego što počne sa radom, ocenimo da li nam odgovara ili ne ono što Ministar Radulović planira da radi u narednom periodu.

Naravoučenije: Sve što radite online tokom godina se računa u vaš kredibilitet (kvalitet poverenja), naročito ako duže vremena vodite svoj blog. Poverenje se ne stiče time što ćete napisati tri teksta na blogu, malo koristiti Fejsbuk i Tviter, što znači da se sticanje statusa kvalitetnog blogera najčešće meri godinama, ređe mesecima (morate biti veoma kvalitetni da biste za kraće vreme osvojili poverenje čitalaca).

Da li ste zainteresovani za edukaciju iz oblasti kreiranja i vođenja kvalitetnog bloga?

U narednom periodu bi trebalo da objavim konkretne informacije o edukaciji blogera koji žele da usavrše svoje znanje iz blogovanja da bi bili u situaciji da počnu da žive od od svog bloga (ili da nastave i da zarađuju više, u ređem slučaju), pa ako ste zainteresovani za tako nešto ostavite komentar na ovom blog postu gde ću biti u situaciji na preuzmem vašu email adresu i da vas obavestim kada će ova edukacija biti aktuelna.

Razlog za ostavljanje ovakve informacije je procena koliko ima osoba koje bi bile voljne da pohađaju takvu edukaciju, koja neće biti besplatna, ali ni neće biti skuplja od 10 EUR, obzirom da postoji mogućnost da se pronađu sponzori i donatori ovakvog tipa edukacije.

Pitanje/komentar: Nadam se da vam se dopada prelaz sa aktuelne tematike bloga Ministra, na tematiku kreiranja kvalitetnih blogova, i sa toga na tematiku edukacije iz ove oblasti.

Pročitati: “Zašto bi trebalo da verujete sponzorisanim tekstovima na blogovima?”

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 6.4/10 (17 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +2 (from 2 votes)
Da li je Saša Radulović postao Ministar privrede zbog svog bloga?, 6.4 out of 10 based on 17 ratings

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 05/09/2013, RSS

14 odgovora na Da li je Saša Radulović postao Ministar privrede zbog svog bloga?

  1. nikola says:

    U naslovima poslednja 2 teksta se vidi uticaj Telegrafa na profesora….senzacionalistički naslovi, a tekstovi koji nemaju mnogo veze sa istim…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 4.2/5 (6 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +4 (from 4 votes)
  2. Da ne komentarišem post iznad, ne bih ni rekao ništa novo, ali bih se svakako prijavio za edukaciju…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 3.7/5 (3 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: -1 (from 1 vote)
  3. Da, stvarno… Sve više senzacionalistički, sa akcentom da tekst nema veze sa naslovom.

    Kao što se može videti u poređenju između ovog i prethodnog teksta po intenzitetu lajkova na 100 pregleda, prethodni tekst se većini dopao, dok je ovaj tekst izgleda od većine dosadašnjih posetilaca doživljen kao “ružna prodajna priča”.

    Kao što sam postavio pitanje na FB: Da li je ovaj tekst “navlakuša” i da li je prevara?

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 3.8/5 (4 votes cast)
    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: -1 (from 1 vote)
    • Treba mi Vas br.tel. radi konsultacija vezano za radne odnose ili nazovite 063 591669

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)
  4. Darko says:

    @edukacija

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
  5. Todorovic says:

    Za mene je bolje pitanje, da li je Radulović vodio blog da bi postao ministar? Tj, evidentno je da je uložio puno energije u svoj blog, sigurno je imao viziju, nije valjda trošio snagu jer mu je dosadno…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (3 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +2 (from 2 votes)
  6. I ja sam isto pitanje postavila na mom Tviter nalogu. Jedno je sigurno: nije mu odmoglo. Sa druge strane moze se zakljuciti da se vredi ozbiljno naviiti analizom i prilikama u poslu koji poznajemo. Kao sto si rekao, tako se stice kredibilitet. Meni bi bilo draze da si predlozio edukaciju o blogovanju kojim doprimosimo unapredjenju delatnosti kojom se bavimo (bas kao sto i ti radis svojim pisanjem), a novci mogu doci na razlicite nacine pa eto i ministarskom funkcijom :).

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
  7. Zidarski says:

    Fail. Ministar je široj javnosti postao poznat pre svega kroz televizijske nastupe između ostalog i na RTS-u. Ukucajte njegovo ime na youtube pa ćete
    dobiti odgovor na pitanje postavljeno u naslovu 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
  8. Prijavljujem se 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: -1 (from 1 vote)
  9. Ja kao manje iskusna osoba(bloger mrvica 🙂 bih rekao da ova dva konteksta da kažem; Različitiš tema su veoma lepo uklopljena i vode sadržaj “čitaoca do kraja”. I drago mi je zbog toga, jer takav uspeh je za divljenje. Politiku baš i ne volim. A za edukaciju sam tu, i uvek rad za nove teme ili ti razradu starih na novi i kvalitentniji način, hoću reći na kraju: Nama je potrebno nešto novo, nešto kao duh, nešto kao nada…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: -1 (from 1 vote)
  10. Svetlana Zec says:

    Sam naslov me ne interesuje – previše je “senzacionalistički”, ali me zainteresovalo šta piše u tom tekstu kada se autor interesuje za naše mišljenje 😉
    Iako je ceo ovaj blog besplatna edukacija, prijavljujem se i za dopunsku nastavu!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 2 votes)
  11. I ja sam među onima koji bi se rado dodatno educirali na ovu temu.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  12. sasa says:

    Edukacija

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  13. Petar says:

    Gospode boze, tek sam sad povezao ime i prezime sa avatarom. Secam se da je ovaj covek, pre nego sto je postao ministar bilo cega pisao blogove. Secam ga se narocito dobro zbog stalnog potenciranja svog stranog obrazovanja i jednog teksta usmerenog ka studentskim protestima, a kada su moje kolege strajkovale gladju jer je fakultet (izmedju ostalog) promenio pravila upisa godine na samom upisu! Toliku kolicinu gluposti i nepoznavanja situacije, uz apsolutno bezobzirno mesanje u nesto u sta se ne razume dugo nisam video. Takodje se secam da sam imao neke prepiske sa njim i da lupetao ko maksim pod dizviji. Ko je nama ministar…..Joj boze >;/

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 2 votes)

Komentari su zatvoreni.