fbpx

Da li će Facebook kuponi uništiti tržište grupne kupovine?

Posle nekoliko meseci testiranja, Fejsbuk je juče pustio svoju varijantu servisa za grupnu kupovinuFacebook Offers na američkom tržištu. Za razliku od svih značajnih konkurenata na ovom tržištu (Groupon, Google Offers…), Fejsbuk kuponi će moći da se kreiraju besplatno, i da se veoma jednostavno dele preko “FB zida”, na isti način kao bilo koja druga Fejsbuk opcija. Uskoro se očekuje da ova opcija besplatnog kreiranja vaučera sa popustima bude dostupna internacionalno.

Sam sistem kreiranja vaučera na FB od strane lokalnih kompanija je veoma jednostavan, i svodi se na popunjavanje kratkog upitnika, uključujući dodavanje slike konkretne ponude na vaučeru.

Važno je napomenuti da je ova opcija omogućena samo na biznis FB stranicama koje su označene kao lokalni biznis. Biće interesantno videti da li će sajtovi za grupnu kupovinu uspeti da koriste ovaj FB servis, na taj način što će vaučere kompanija kojima su prodali aranžan sa popustima postavljati na svoj “Fejsbuk zid” preko ove FB aplikacije.

Kako će Fejsbuk kuponi uticati na biznis grupne kupovine?

Obzirom da je Fejsbuk veoma značajan Web sajt u mnogim državama na svetu, internacionalnom pojavom ovog servisa može se očekivati pad prihoda Web sajtova za grupnu kupovinu. Taj pad prihoda (da li će biti značajan ili ne) će najviše zavisiti od same promocije i implementacije ovog tipa servisa od strane Fejsbuka (poznato je npr. da iako je FB kupio geo-lokacijsku društvenu mrežu Gowalla kao glavnog konkurenta veoma popularnog servisa FourSquare, nimalo nije ugrozio popularnost FourSquare-a).

Uspeh sajtova za grupnu kupovinu najviše zavisi od prodajne strategije – zna se da najuspešniji sajtovi iz ove oblasti imaju najbolje organizovanu klasičnu prodajnu mrežu preko koje se dolazi do kompanija koje nude svoje vaučere. Dobro organizovana klasična prodajna mreža je uvek ključ uspeha ovakvog i sličnih poslovnih modela (kao npr. prodaja usluga malih oglasa oglašivačima), bez obzira na besplatne ponude iz iste oblasti, uključujući i skorašnju pojavu Fejsbuk kupona.

Iako veliki broj kompanija koristi Fejsbuk za svoje promotivne aktivnosti, to ne znači da sve kompanije koriste Internet (i FB), a mnoge od njih se već danas nalaze sa svojim kuponima na sajtovima sa grupnim popustima. Ovakve kompanije će nastaviti da se pojavljuju na Webu preko servisa za grupnu kupovinu, bez obzira na mogućnost davanja istih ponuda besplatno preko opcije Facebook Offers.

Kako danas funkcioniše model grupne kupovine?

Veoma razvijeni poslovni model grupne kupovine se zasniva na činjenici da kompanije koje kreiraju popuste za svoje usluge i proizvode pored velikog popusta (preko 50%) daju dodatno između 20% i 50% od preostalog iznosa Web sajtovima za grupnu kupovinu na kojem se nalazi ponuda za dati vaučer. Logika tog poslovnog modela je da kompanija koja kreira popust, to radi zbog (prodajne) promocije usluga ili proizvoda gde se za oglašavanje plaća samo ta provizija – po prodatom kuponu. Drugim rečima, kompanija plaća isključivo za efekte promocije.

U teoriji ovaj model izgleda kao prava dobitna kombinacija i za kompaniju koja se promoviše, i za sam sajt za grupnu kupovinu. Ali,  posle više godina postojanja ovog tipa servisa, ispostavilo se da većina kupaca kupona sve više traže određene usluge isključivo preko sajtova za grupnu kupovinu (jer je određeni broj usluga veoma pogodan za ove sajtove sa grupnim popustima, i često se ove ponude sa ogromnim popustima nalaze na ovakvim sajtovima).

Sa jedne strane, u određenim privrednim granama sve veći broj prodavaca je prinuđen da nudi svoje proizvode i usluge preko sajtova za grupnu kupovinu (jer im u suprotnom prodaja dramatično opada). Sa druge strane u nekim državama su u pojedinim privrednim granama počele da se nude specijalizovani proizvodi i usluge koji su namenjeni isključivo za prodaju na sajtovima sa popustima (po pravilu su to lošiji proizvodi i usluge, u odnosu na istu stvar bez grupnih popusta).

U zavisnosti od privredne grane i umešnosti vlasnika kompanije koja nudi popuste zavisi i uspešnost korišćenja ovog modela prodajne promocije. Ipak, postoji dosta kompanija koje imaju veoma dobre rezultate u promotivnom korišćenju servisa za grupnu kupovinu.

Budućnost grupne kupovine

Obzirom na veoma visoke promotivne troškove poslovnog modela grupnih popusta (potrebna su značajna sredstva za oglašavanje, da bi se zadržala pozicija najznačajnijih igrača na pojedinim tržištima grupne kupovine), može se očekivati da će sve manji broj malih sajtova iz ove oblasti uspeti da opstanu na ovom tržištu. U svakom slučaju, grupna kupovina će opstati još dugo vremena.

Budućnost sistema koji su zasnovani na iskorišćenju potencijala prodajne promocije najverovatnije će ići u pravcu razvoja i integracije programa lojalnosti sa različitim vrstama virtuelnih valuta.

Pročitati još i… “Sjaj i beda grupne kupovine

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Da li će Facebook kuponi uništiti tržište grupne kupovine?, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 05/05/2012, RSS

3 odgovora na Da li će Facebook kuponi uništiti tržište grupne kupovine?

  1. Todorovic says:

    Možda u naslovu treba staviti metod ili tehniku prodaje na bazi grupne kupovine, jer tržište se ne može uništiti ako postoji potražnja 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. Mislim da će FB kupone koristiti samo one veće firme, one manje neće ni znati da to postoji. Pošto se u velikoj meri uspešnost sajtova grupne kupovine oslanja na “uvaljivanje” usluge grupne kupovine random firmama koje se nađu offline, teško da će te firme same pokretati FB kupone (govorim o malim radnjicama u kojima još nije niko došao da nudi i objasni zašto bi stavljali proizvode-usluge na sajt za popuste).

    Varaga, da li znaš kako će izgledati postavljanje ponuda na Fb i kako će se realizovati plaćanje? Pošto za ove grupne kupovine kod nas se potpisuju neki ugovori, uplatnica ide na ime grupne kupovine pa onda oni isplacuju firmi koja prodaje ili nudi usluge.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
    • Moze li mi neko razjasniti,da li je iznos vaucera predstavlja proviziju nekog sajta grupne kupovine?

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.