fbpx

Da li će Adobe Creative Cloud uticati na budućnost prodaje kompjutera?

Jučerašnje saopštenje kompanije Adobe na temu prelaska naplate desktop softverskog paketa Creative Suite na Creative Cloud platformu odmah je sa sobom donelo pitanje – Šta ovaj hrabri potez kompanije Adobe donosi sa aspekta budućnosti prodaje desktop softverskih paketa? (Komentari – Mashable, Forbes, WSJ). Ovo je jedan od pokazatelja kako je Cloud tehnologija tzv. megatrend, odnosno koncept koji će mnogo toga promeniti u budućnosti (prodaje) softvera.

Šta se ovde uopšte desilo (za one sa “jeftinijim kartama”)?

Adobe-ova najava o prelasku na Cloud naplatu desktop verzija sofvera kao što su InDesign CC, Illustrator CC, Dreamweaver CC, Premiere Pro CC, After Effects CC, Muse CC i Photoshop – Adobe Photoshop CC i drugi, odnosno prelasku naplate tih softvera u “oblak” (uz podršku i dodatne usluge) – podrška za starije verzije softvera ostaje još određeno vreme, dovešće do toga da sve one osobe koje koriste piratske kopije nekog od Adobe-ovih softvera iz CS paketa više neće moći besplatno da nabavljaju nove verzije ovog softvera.

Da li ovakav potez kompanije Adobe predstavlja način potpunog suzbijanja piraterije?

Da li će oni koji nemaju para da mesečno plaćaju korišćenje ovog softvera zauvek osuđeni da ne dobijaju novije verzije ove softverske kompanije? Da li će ovaj potez osokoliti Microsoft da krene u istom pravcu, i kako će se to odraziti na budućnost korišćenja novih verzija softvera? Da li ovakav potez uskoro može da kreira novi raskorak između bogatih i siromašnih (Digital Divide)?

Sva ova prethodna pitanja biće veoma aktuelna od momenta ako se Microsoft odluči da prati ovaj veoma primamljivi način da se poveća prihod od koiršćenja softvera, a ako se to desi, od tog momenta tržište PC kompjutera više nikada neće biti isto.

Ipak, ovo nisu devedesete kada je postojala dominacija kompanija kao što su Adobe i (eventualno) Microsoft!

  • Postavlja se veoma ozbiljno pitanje svrhe prelaska na nove verzije pominjanih softvera za sve one koji ne koriste intenzivno specijalizovane alatke koje nudi Adobe. Oni koji su profesionalci u tim oblastima, mogli bi možda i da razmisle da počnu da plaćaju softvere koje do sada nisu plaćali, a donosili su im “‘leba”.
  • Prethodne verzije Adobe alata sasvim lepo rade, a već puno godina nove verzije ne donose ništa toliko neophodno da baš morate preći na njih (isto važi i za Microsoft). I novi kompjuteri moći će lepo da rade sa ovim starim verzijama softvera.
  • OpenSource softver je sve kvalitetniji i alternative svih verzijama pomenutih softvera postoje, ali za slučaj Adobe-a nisu baš toliko kvalitetne (uglavnom). Naravno, alternativa se uvek može koristiti.
  • Apple sa svojim OSX-om i iOS-om nema baš toliko problema sa piraterijom, pa su korisnici ovih kompjutera ranije “naučili” da više plaćaju softver (uglavnom).
  • Tu je i Android platforma, pa će se videti šta se sve interesantno može desiti na ovom tržištu ako i MS krene usvoj “pretplatnički klaud pohod”.

Ukratko, ovakva dešavanja predstavljaju kratkoroćno veoma dobro rešenje za “stare” softverske kompanije koje su dugoročno bile u silaznoj putanji sa aspekta prihoda, ali dugoročno posmatrano konkurencija sa inovativnim Freemium poslovnim modelima (korišćenje servisa/softvera je besplatno do određene granice koja nije “30 dana demo”) može postati sve bliža postojećim softverskim gigantima. Ova dešavanja su sve aktuelnija u sektoru poslovnih aplikacija.

I ovaj događaj samo potvrđuje da će se još puno novih i uzbudljivih novih stvari dešavati do kraja ove dekade.

 

Napomena: Uz blage ispravke na početku teksta, u odnosu na sugestije čitalaca iz komentara tekst je ostao praktično isti, odnosno sa istom poentom…

 

 

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 6.2/10 (10 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +3 (from 3 votes)
Da li će Adobe Creative Cloud uticati na budućnost prodaje kompjutera?, 6.2 out of 10 based on 10 ratings

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 07/05/2013, RSS

14 odgovora na Da li će Adobe Creative Cloud uticati na budućnost prodaje kompjutera?

  1. Goran K. says:

    Nisi dobro izučio materiju, softver jeste i dalje na racunaru, samo se makar jednom mjesecno mora nakaciti na net zbog aktivacije. Ovo je samo drugaciji model naplate.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (5 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +2 (from 2 votes)
  2. ‘Creative Cloud reimagines the creative process through a stunning set of “CC” DESKTOP applications and sophisticated cross-device collaboration and publishing capabilities’

    Cloud dakle ostaje za sinhronizaciju, storage, share, publishing i integraciju sa strukovnim zajednicama (community), sto je manje-vise i do sad bio slucaj. Produkcija ce se i dalje raditi offline.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (3 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +3 (from 3 votes)
  3. Goran K. says:

    Tako je Jimmy , ispravite tekst, jer nekoga možete dovesti u zabludu.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +2 (from 2 votes)
  4. Dodao sam komentar u sam tekst o ispravkama, za koje se zahvaljujem. Činjenica je da se poenta ovog teksta nije nimalo izmenila u odnosu na uočene nedostatke u tekstu.

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
  5. Adobe paket je jedna od jako retkih stvari koje me i dalje drži na Windows-u. Iskreno se nadam da će 3. navedeni scenario preovladati i da ćemo uskoro sve te alternative imati i u open source-u.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 3.0/5 (2 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
    • QQ LeLe says:

      Alternative odavno postoje i ima ih u otvorenom kodu i slobodnom softveru.
      Alternative su sasvim dobre ali nazalost nisu tolio lepo upakovane, a i navika ne bledi lako, tesko se i stvara, privikne se svaka raga na svog gospodara … 😛

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: -3 (from 3 votes)
  6. Mislim da je ovo pogrešan potez. Prebacivanjem aplikacije u oblak i uvođenjem nimalo jeftine mesečne rente umesto jednokratne kupovine softvera će najverovatnije odbiti korisnike jer to liči na ucenjivanje.

    Moje iskustvo sa klijentima je da su uvek spremniji da plate jednokratnu cenu za softver i da ga dalje neograničeno koriste nego da ga uzmu pod rentu i plaćaju doživotno. Ovo se naročito odnosi na softver kakav je Adobe, gde nema potrebe za redovnim auriranjem samog softvera.

    Poebn je zabrinjavajući uslov da rčaunar na kome se koristi softver mora da ima internet vezu. Iako bi neko rekao da je danas Internet uvek dostupan to uopšte nije tačno. Uostalom zašto bi neko soj posao vezivao za takvo uslovljavanje? Već su zabeleženi slučajevi da ljudi nisu imali internet u datom trenutku kada je to softver očekivao i da im se softver zaključvao tak da su bili potpuno onemogućeni da rade.

    Tehnologija oblaka je veoma moćna ili može da bude veoma koarisna ali samo ako korsinik oblaka ima potpunu kontolu nad njim. Podrediti sopstvenu operativnost i poslovanje nekome trećem ko ima jedini interes da na vama zaradi je prilično hrabro.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (5 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +8 (from 8 votes)
  7. Pa ovaj model naplate je imao i dosada tj. svi mi koji radimo u InDesign-u i htjeli smo izbaciti epub dokument morali smo biti pretplaceni na Cloud. Sto se tice samih softwera oni i dalje ostaju klasicna instalacija, ali prilikom svakog pokretanja bilo kog programa, isti trazi sinhronizaciju sa cloud-om i bilo sta sto hocete izbaciti (recimo snimiti neki poster u TIF format uradjen u PS-u) morate biti povezani na internet. Dakle ovde nije klasicna aktivacija, nego od sada bukvalno prate sve vase radnje i uslovljavaju vas na placanje istih. Postavlja se pitanje da li su dobili ili izgubili sa ovim?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (4 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +4 (from 4 votes)
  8. Odličan tekst i postavlja se pitanje šta je bolje ali mislim da adobe ima zamenu drugi deo teksta koji objasnjava da postoji alternativa.Sviđa mi se i osvrt Aleksandra Sikiraša i Predraga Supurovica koji je rekao suštinu-

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  9. Pa dobro, ko baš želi da se ,,igra” neka i plati. Oni koji žive od Adoba trebalo bi i da plate tu licencu. Što se tiče Adobe Photoshop-a, njegova odlična zamena za da kažem prosečne korisnike je GImp, mada kako sam mogao da pročitam njega koriste i profesionalci.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: -4 (from 4 votes)
    • Izvinite, ali GDE ste to mogli da pročitate? Profesionalci u kom poslu? Već dvaaaanaeeeeeeest godina slušam kako je Gimp još malo pa kao PhotoShop. Iiiiiii??? Kad će to da bude, baš bih voleo da znam? Bilo bi lepo da se držite oblasti koju poznajete a ne da pričate šta ste usnili. Još jednom se izvinjavam na grubosti, ali stvarno više nemam strpljenja za takve komentare. Ako ga neko koristi za Web, neka ga koristi, niko mu ne brani. Prepress je potpuno druga priča.

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 4.7/5 (3 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: +2 (from 4 votes)
  10. QQ LeLe says:

    Mislim da je tekst poprilicno dobar.
    Glavno je samo pitanje do koje mere ce ici ove kontrole i zabrane.
    Sustina je da svi oni od pocetka zele samo da nam iznajmljuju softver a ne da ga prodaju. Trebalo je samo procitati EULA.
    Napokon im se ostvaruje dugo snivan san. Dobili su alate kojima mogu to i kontrolisati.
    Treba prepustiti vremenu da im sudi da li su oni ili mi bili u pravu. 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +2 (from 2 votes)
  11. Zanimljivo je pitanje šta će se desiti sa fajlovima na cloud-u kada korisnici nakon izvesnog vremena korišćenja odluče da otkažu pretplatu.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +3 (from 3 votes)
  12. BOBA Gallery says:

    Sve vise firmi prelazi na cloud resenja. Dilema o privatnosti je samo jedna od mnogih. Mislim da velike firme ionako nece mnogo izgubiti u slucaju da cloud ne bude toliko uspesan kako su se nadali.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 2 votes)

Komentari su zatvoreni.