fbpx

Content Marketing primer: TehnoMagazin.rs – Šta su potpomognute konverzije?

U septembru mesecu pošle godine lansiran je online projekat TehnoMagazin.rs koji ima za cilj da zainteresovane kupce tehnike relevantno savetuje o načinima odabira proizvoda prema odnosu cena-kvalitet.

Napomena: Radio sam konsalting na ovom projektu.

Ako ste u poslednjih nekoliko godina bar jednom bili u situaciji da kupujete neki tehnički proizvod – bilo da je to pegla, klima, frižider ili bilo koji drugi proizvod, veoma je verovatno da vam se desio jedan od sledećih scenarija:

  • Došli ste u klasičnu prodavnicu i videli veći broj proizvoda iz iste kategorije (npr. pegle) gde su razlike u cenama tih proizvoda veoma velike, a da vi ne znate šta dobijate za koju cenu.
  • Ne želite da kupite najjeftiniji uređaj, ali ne želite ni da platite više nego što je potrebno, ali ne znate šta vam je tačno potrebno kod tog proizvoda.
  • Kada se raspitate u klasičnoj prodavnici, često ne dobijete pravi odgovor na pitanje zašto taj proizvod toliko manje ili više košta od drugih proizvoda iz iste kategorije.
  • U online prodavnicama takođe niste uspeli da dobijete precizan odgovor zašto biste uzeli, jedan, drugi ili treći proizvod iz iste kategorije.

Iz prethodno navedenih razloga, u aprilu mesecu prošle godine osmišljen je projekat TehnoMagazin.rs koji bi trebalo da što je moguće objektivnije savetuje kupce tehničkih proizvoda o tome šta realno dobijaju kada kupuju određene proizvode za određenu cenu.

Neki od primera tekstova u ovom magazinu:

Više vremena za pripremu sadržaja nego za izradu sajta!

U periodu između aprila i septembra 2014. g. grupa studenata se pripremala da usvoji specifičan način strukturiranja tekstova i da kreira određeni broj tekstova pre lansiranja samog sajta.

Problem sa usvajanjem načina pisanja za Tehnomagazin.rs nalazi se u činjenici da je za svaki tekst potrebno posebno pripremiti kratak opis, pozitivne i negativne karakteristike proizvoda, kao i zaključak, koji su na veb stranici postavljeni pre glavnog teksta, za one čitaoce koji hoće brzo da pregledaju o čemu se radi u tekstu. Pretpostavka da će se na ovaj način zainteresovati čitaoci da ipak pročitaju tekst (prikaz) ispostavila se kao tačna, obzirom da je prosečno zadržavanje po tekstu skoro dva minuta (kod klasičnih tekstova u online medijima najčešće prosečno zadržavanje po tekstu je ispod jednog minuta).

Drugi problem koji je bilo potrebno rešiti jeste postavka prikaza proizvoda u kontekstu odgovora na realna i praktična pitanja korisnika koji žele da kupe neki od proizvoda. Ovaj način kreiranja tekstova bi trebalo da bude osnova dugoročnu strategiju menjanja svesti korisnika o kupovini najjeftinijih proizvoda, naspram logičnijeg izbora proizvoda koji odgovara realnim potrebama kupca. Drugim rečima, sadržaj tekstova na Tehnomagazin.rs bi trebalo da favorizuje odnos cena/kvalitet na taj način što se budući kupci informišu o realnim koristima kupovine određenog tipa proizvoda.

Ispostavilo se da je jedan od razloga zašto ne možete na vebu naći puno online projekata koji prikazuju realne koristi određenih proizvoda – potrebno vreme i dosta razmišljanja/raspitivanja, da bi takav tekst bio kreiran, naročito od strane novinara koji ne poznaju datu oblast. Studenti-novinari su u tom kontekstu namerno odabrani da kao i potencijalni kupci (koji znaju malo ili ništa o proizvodima koje kupuju), saznavajući karakteristike proizvoda imaju fokus na realnim pitanjima i odgovorima koje je potrebno dati da bi budući kupac odabrao određeni proizvod u kontekstu njegove realne potrebe.

Za rešavanje navedenih problema je bilo potrebno dosta vremena koje je utrošeno na kreiranje prvih tekstova, i kada se sve sabere – kreiranje prve verzije WordPress sajta sa kupljenom premium temom je trajalo pet puta kraće (oko 3 nedelje) nego pripreme za kreiranje sadržaja.

Content Marketing strategija u kontekstu unapređenja prodaje ili asistiranje pri prodaji?

Za razliku od većine postojećih online medija u ovim krajevima, vlasnik ovog projekta nije iz sveta medija, već se radi o kompaniji Elbraco iz Apatina koja je lider na tržištu klasične prodaje tehničke robe na području Apatina, Sombora, Kule i Odžaka (Zapadna Vojvodina).

Uspostavljanje online prodaje tehničke robe na području cele Srbije podrazumeva ulazak u jedno od najkonkuretnijih tržišta prodaje na internetu kod nas,  što je u slučaju kompanije Elbraco značilo da se pored klasičnih sistema online reklamiranja usvoji strategija kreiranja dodatnog sadržaja u vidu online magazina posvećenog prikazima tehničkih proizvoda koji se inače prodaju u Elbraco e-prodavnici.

Osnovni cilj Tehnomagazin.rs projekta je povećanje kvalifikovane posete u e-prodavnicu kompanije Elbraco, kao i logično – uticanje na povećanje prodajnih efekata.

Posle nekoliko meseci od puštanja projekta ispostavilo se sledeće:

  • U okruženju gde svi hvale svoje proizvode, potrebno je dosta vremena da se uspostavi poverenje i da čitaoci Tehnomagazin.rs poveruju da su prikazi proizvoda na ovom mediju što je moguće objektivniji. Upravo iz tog razloga skoro svi tekstovi imaju poređenja nekoliko proizvoda, da bi se pokazale razlike u odnosu cena/kvalitet.
  • Direktan uticaj na prodaju nije velik, ali zato indirektni uticaj na prodaju vremenom postaje sve značajniji. To je i logično kada se zna da se projekat obraća budućim kupcima, kojima je potrebno vreme da se odluče za kupovinu ovih tipova proizvoda.

Živimo već duže u vremenu u kojem se ravnopravno na internetu koriste i mobilni i desktop uređaji pri krstarenju vebom. Sa druge strane, duže vreme se ističe da korisnici pri internet kupovini često dolaze više puta na veb sajt na različite načine i u različitim periodima vremena (online kupovina danas “pravolinijski” proces – Marketing Attribution)

Potpomognute konverzije
Korisnici sajta pre kupovine više puta dolaze, i to na različite načine da bi se na kraju desila prodaja. Primer na slici iznad prikazuje konverzije na jednom domaćem sajtu, gde je 246 osoba koje je izvršilo konverziju (u ovom slučaju prodaju) dolazilo pre toga na sajt preko email-a, direktnim kucanjem adrese sajta, preko pretraživača i preko plaćenih oglasa na pretraživaču.

Većina e-trgovaca i dalje prati samo “poslednju” konverziju koja je dovela do kupovine, a u stvarnosti korisnici mogu na veoma različite načine (i veći broj dana) da se vraćaju na sajt da bi na kraju kupili proizvod (ostvarili ciljnu konverziju). Svi načini dolaska na sajt koji za krajnji rezultat imaju konverziju se nazivaju potpomognute konverzije (Assisted Conversions).

Na gornjoj slici u ovom tekstu se vidi primer potpomognutih konverzija koji se može analizirati preko Google Analyticsa za e-prodavnicu Elbraco.rs, gde je Tehnomagazin.rs učestvuje sa više od 60% potpomognutih konverzija. Znači, ovaj magazin je u tim slučajevima konverzija koje se nisu desile tako što je korisnik jednom došao na sajt i kupio proizvod učestvovao kao jedan od medija koji su na određeni način posredno uticali na kupovinu.

Zaključak: Mediji mogu posredno uticati na prodaju proizvoda, i to se može meriti!

Praćenje potpomognutih konverzija može da predstavlja dodatni dokaz uspešnosti neke kampanje preko online medija, kao i za definisanje načina merenja uspešnosti sopstvenih/kompanijskih medija (custom medija).

To ne znači da strategija kreiranja prodajnih sadržaja ne treba da ima za cilj direktno ostvarenje konverzije, ali se mogu zbrajati i asistencije (kao npr. u košarci).

Napomena 2: Ovo nije plaćeni, ni sponzorisani tekst. Radi se o primeru iz moje prakse.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.8/10 (40 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: -2 (from 18 votes)
Content Marketing primer: TehnoMagazin.rs - Šta su potpomognute konverzije?, 3.8 out of 10 based on 40 ratings

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 19/03/2015, RSS

7 odgovora na Content Marketing primer: TehnoMagazin.rs – Šta su potpomognute konverzije?

  1. Vecinom tacno zapazanje. Nema sumnje da gosp. Varagic ima znanje, nisam samo ocekivao da se spusta na niske grane. Postovani profesore, mozete Vi to bolje.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 3.9/5 (22 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +2 (from 16 votes)
    • Đorđe says:

      Zašto Mirko? Šta je za vas spuštanje na niske grane u ovom tekstu?
      Ovaj post niti je sponzorisan, niti je suva i dosadna teorija, nego baš naprotiv – konkretan primer iz prakse i podeljeno iskustvo…

      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 3.0/5 (20 votes cast)
      VA:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0 (from 16 votes)
  2. Kada se osobe predstave, onda je sasvim u redu da da komentar ostane na blogu, bio on pozitivan ili negativan.

    U sklopu teksta su objašnjene obe slike. Na početku i na kraju teksta su dodata dva komentara koja objašnjavaju da je ovo primer iz moje sopstvene prakse, i datekstnije plaćen, niti sponzorisan.

    Mislim da se radi o konkretnom i interesantnom primeru sopsvenog medija kojim se objašnjava značaj potpomognutih konverzija.

    Nadam se da jeu redu da nasvom blogu pišem i o primerima iz moje prakse. Iskreno, prevideo sam danapišem tu napomenu, obzirom da tekst nije sponzorisan.

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 4.4/5 (7 votes cast)
    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: +6 (from 8 votes)
  3. Maja says:

    Čini mi se da je ovaj projekat dokaz da su poslovanju inovativnost i kreativnost prednost. Ovo je takođe podsticaj da se u neke projekte krene i bez jasne predstave o rezultatima.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
  4. Istina says:

    Mislim Dragane da vam smeta itekako odrdjeni komentari. Posetio sam stranicu vise puta i primetio sam, ne secam se nadimka, kriticke komentare u kojima vas ne vredja ali i ne velica vas post. Moram da se prisruzim misljenju Mirka da ste u tom smislu narocito pali na niske grane brisuci sve sto vam ne odgovara. Djordje je rekao da nije sponzorisan tekst. Tesko Djordje, tesko. Ovo se i iz aviona vidi da je tekst napisan kao sponzorisan ali nije hteo to i da postavi u samom tekstu vec hoce na prljav nacin da ga provuce kao njegova zapazanja.
    Video sam na vise mesta da radite kao predavac(Gugl je cudo 🙂 ). Nadam se da ste posteniji prema djacima/studentima nego prema citaocima ovog bloga.

    p.s. slobodno i ovo zapazanje kao zapazanja prethodnog coveka ili ljudi ako ih je bilo vise, mozete da obrisete ukoliko pozelite. Time samo smirujete vas ego ali ne uklanjate tudja zapazanja i mozda i istinu.

    Srecan rad.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 4.0/5 (15 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +2 (from 10 votes)
  5. Igor Tomić says:

    Bitno je da li je tekst čitaocu koristan, a ne da li je on sponzorisan ili nije.

    Meni je tekst koristan. Volim da pročitam ovakve primere iz prakse i voleo bi da ih bude više na blogu.

    Ne vidim zašto ne bi bilo naznačeno da je tekst sponzorisan, kada je u velikom broju tekstova na blogu jasno navedeno da je tekst pisan u saradnji sa XY firmom.

    Kada se piše tekst sa konkretnim podacima iz prakse, a da se ne spomene odakle su ti podaci, onda je tekst automatski manje vredan. A kada se navede izvor podataka, ispada da se “iz aviona vidi da je tekst napisan kao sponzorisan”.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 4.0/5 (4 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +5 (from 5 votes)
  6. Gojko Marić says:

    Odličan tekst, primeri iz prakse su izuzetno korisni svakome koga internet poslovanje zanima. Da se ovaj projekat zvao “xy”, niko ne bi imao sumnje da tekst nije sponzorisan, ali time bi se izgubio veliki deo vrednosti i relevantnosti članka.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)

Komentari su zatvoreni.