fbpx

Chief Content Officer i/ili Content Strategist – nova online PR zanimanja

U poslednje dve godine kao posledica odomaćivanja društvenih medija u svetu i kod nas, pojavila su se veoma atraktivna zanimanja Community ManagerSocial Media Strategist (Chief Social Media Officer), a u poslednje vreme se sve češće pominju zanimanja Chief Content Officer i Content Strategist, kao posledica sve značajnijih pozitivnih efekata kreiranja i distribucije sadržaja na Webu u kontekstu potreba organizacija.

Upravljanje i distribucija sadržaja kao poslovna pozicija

Potreba da se u organizacijama vodi računa o sve većem obimu sadržaja sa aspekta njegovog kreiranja, plasiranja i priređivanja drugih online sadržaja, dovela je do toga da je sve izraženija potreba za poslovnim profilima osoba koje bi trebalo da obavalju sledeće funkcije ostvarivanja strategije online sadržaja:

  • Uređivačka strategija, koja objedinjuje klasične oblike načina kreiranja sadržaja (komunikacija vrednosti, ton sadržaja, ispravnost…), kao i uređivačnje načina korišćenja sadržaja koji kreiraju ostalionline korisnici, između ostalog…
  • Kreiranje/pisanje online sadržaja, predstavlja struku koja objedinjuje klasične načine kreiranja sadržaja i načine prilagođavanja pojedinih vrsta sadržaja konkretnim kanalima online komunikacije.
  • Struktuiranje informacija o samom sadržaju (Metadata), koje služi kao opis sadržaja – strategija lakšeg pronalaženja kreiranog sadržaja.
  • Postavljanje strategije kreiranja i vođenja procesa upravljanjem postojećih sadržaja u kontekst njihove optimizacije prema zahtevima pretraživača (SEO).
  • Strategija upravljanja sadržajima, kao proces prikupljanja, smeštanja, čuvanja (…) sadržaja u odnosu na same potrebe organizacije i njenih sopstvenih medija.
  • Strategija odabira kanala komunikacije za distribuciju sadržaja, koja u sebi uključuje pored samih načina distribucije i vrste sadržaja koji će se plasirati pojedinim kanalima online komunikacije.

Ove aktivnosti mogu da budu posao stratega online sadržaja, ali isto tako se nalaze i u domenu osobe na izvršnoj funkciji pod nazivom Chief Content Officer. Koji će od ova dva termina preovladati (za sada je veća potražnja za stratezima online sadržaja) zavisi i od same upotrebe ovih termina – u slučaju da se radi o savetničkoj funkciji koja nije direktno radno mesto u kompaniji, verovatno će se češće koristiti pozicija Content Strategist. Osoba koja u samoj kompaniji jeste dodeljena da vodi računa o kreiranju i plasiranju sadržaja će verovatno češće imati poslovnu poziciju Chief Content Officer.

Ovaj tip poslovne pozicije je važan za kompanije koje imaju veliku produkciju raznorodnih online materijala za raznorodne vrste online medija, i u osnovi može u slučajevima manjih kompanija biti posao u domenu profila Chief Social Media Officer, kao što je isti posao u domenu pozicije Social Media Strategist. U slučajevima pozicija koje za osnovu imaju sadržaj (content), upravo je cilj da se fokusira na samo kreiranje i optimizaciju raznorodnih online materijala, dok neke druge funkcije u kompaniji imaju fokus ka distribuciji ovakvih sadržaja.

Veoma detaljan opis funkcija osobe koja upravlja procesima, kreiranja, distribucije i priređivanja sadržaja (u ovom slučaju Chief Content Officer) možete pronaći preko ovog linka.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Chief Content Officer i/ili Content Strategist - nova online PR zanimanja, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 19/02/2012, RSS

1 odgovor na Chief Content Officer i/ili Content Strategist – nova online PR zanimanja

  1. Kreiranje mesečnih i nedeljnih planova sadržaja koji će se objavljivati na društvenim kanalima klijenata i njihovo usvajanje na za to posebno održanim sastancima su praksa koju redvno primenjujem i predlažem kolegama da je usvoje ako već tako ne rade. U tim dokumentima precizirano su tip, kanal, vreme i način objave, izvor sadržaja, odgovornost za njegovu primenu…. Na osnovu ovih planova se kasnije jednostavno prave izveštaji o aktivnostima i njihovim efektima.

    Time se izbegava “e baš bi večeras mogli ovo da pustimo” praksa i lakše vrši praćenje efekata i optimizacija SM aktivnosti. Fleksibilnost je naravno neophodna ali je treba svesti na mimimum. Krizne aktivnosti se takođe planiraju i za njih se unapred pripremaju sadržaji.

    Sve ovo izgleda kao poprilično gubljenje vremena na formu ali je kad se podvuče crta više nego koristan pristup. Preporučujem ga.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.