fbpx

Case: Broj/cena klikova i konverzija – SuperSte.net

Na blogu online advertajzing agencije WMA može se pročitati studija slučaja o rezultatima jednomesečne kampanje za projekat Klub 27.

Podaci (jan. 2009., ciljna grupa 16-27 g.):

Furka.com: 3.5 mil prikaza, 1.000+ posetilaca, oko 34 posetilaca/dan
– Facebook.com: 4.5 mil. prikaza, 4.500 posetilaca, oko 150 posetilaca/dan

Rezultati:
– Facebook fan stranica: 370 fanova
– Broj regularnih prijava: 274 osobe
– Prosečno 180+ posetilaca dnevno i 9 regularnih prijava dnevno

Koliko domaći sajtovi donose posetilaca na dnevnom nivou?

Iz ovog primera je očigledno da budžet nije bio naročito veliki, i bez obzira na to kako je raspoređen i kako se eventualno drugačije mogao raspodeliti online budžet – rezultati su očigledni.

Kako se kod nas ne dešava često da se javno objavljuju precizni rezultati plaćenog online oglašavanja, prikazani rezultati upućuju na veoma važan detalj koji se odnosi na pitanje “kapaciteta” Web sajtova sa apekta dovođenja posetilaca na Web sajt koji se oglašava.

Drugim rečima: Koliko vaš Web sajt kao medijum za online oglašavanje donosi dnevno posetilaca vašim oglašivačima?

Odgovor na ovo pitanje bi trebalo da opredeljuje broj mesta za oglašavanje na stranici/sajtu, kao i same cene oglašavanja. Dnevni broj dovedenih posetilaca na sajt oglašivača, kao i cena po posetiocu direktno će u narednim godinama biti glavni faktor koji dovodi veći broj oglašivača, ako je odnos cena/broj posetilaca dobar.

Naravno, kod sajtova generalne tematike apsolutni brojevi dovedenih posetilaca moraju biti značajno veći u odnosu na Web lokacije sa specijalizovanom tematikom (lako definisane ciljne grupe).

Koliko realno vredi oglašavanje na vašoj Web lokaciji?

Sada uzmite i pogledajte u vašim statistikama posećenosti koliko sajtova i koje Web lokacije vam donose više od 10 posetilaca na dnevnom nivou, a koliko sajtova više od 30 posetilaca na dnevnom nivou. Raspitajte se kod vlasnika sajtova koji imaju linkove kod vas – koliko vaš sajt donosi njima posetilaca od vaše Web lokacije na dnevnom nivou.

Ako se sada uzmu cene različitih sistema kontekstualnog oglašavanja, koje je već sada dominantno sa aspekta merenja realnih efekata oglašavanja, a naročito će biti  u narednom vremenu – dobija se rezultat da jedan klik kod nas ima realnu vrednost između 0.04 i 0.15  EUR (srednja vrednost oko 0.1 EUR).

Iz prethodnog proizilazi da je realna vrednost oglašavanja (konkurentna cena oglašavanja) na oglašivačkom mestu koje donosi 10 posetilaca dnevno negde oko 30 EUR/mes., a mesto oglašavanja koje donosi 30 posetilaca dnevno negde oko 90 EUR/mes.

Obzirom na mnogo veću ponudu oglašavanja u odnosu na broj oglašivača, postoji ne-mali broj Web lokacija koje imaju čak povoljnije efekate od prikazanih, ali srednja vrednost cena/efekti pokazuje da su realne cene online oglašavanja (realna cena je različita od realne vrednosti) kod nas 2-3 puta veće od realne vrednosti oglašavanja, kada se posmatraju samo efekti dovođenja posetilaca (karakteristika sistema kontekstualnog oglašavanja).

Koja je realna cena oglašavanja na Web lokacijama kod nas?

U prethodnim redovima nisu uzimani u obzir parametri koji predstavljaju realnu prednost drugačijih tipova oglašavanja u odnosu na kontekstualno: SEO i brand efekti.

Iako u određenim situacijama kontekstualno oglašavanje ima mogućnost donošenja brand efekata, ovakvi efekti su mnogo manji od efekata koje mogu doneti Web lokacije sa realnim uticajem na upoznavanje (awareness) i prepoznavanje (recognition) brenda. Ipak, u Srbiji teško da se može nabrojati 50 Web lokacija koje mogu realno da utiču na brand efekte (bilo da se radi o generalnim ili specijalizovanim lokacijama).

Još važnije od prethodnog jesu efekti koje određeni tipovi oglašavanja mogu doneti sa aspekta poboljšanja rejtinga na pretraživačima. Ovakvih lokacija ima sasvim dovoljno, ali se tu postavlja pitanje kakav ad management sistem ima Web lokacija (da li možete dobiti direktan link do vašeg sajta ili ne), koliko ima oglašivačkih mesta na stranici, i gde se nalaze ta oglašivačka mesta.

Kada Web lokacija ima bar dve od navedene tri prednosti online oglašavanja (klikovi, SEO, Brand), pomenute srednje vrednosti cena postaju sasvim realne, što govori o tome da odnos ponude i tražnje (kakav god da trenutno ovde postoji), ima sasvim realne osnove.

Zaključak koji se sam nameće:

Ako vaša mesta za oglašavanje ne donose oglašivačima više od 10 posetilaca na dnevnom nivou (sem ako vam tematika sajta nije veoma privlačna oglašivačima), smanjite broj mesta za oglašavanje i promenite položaj mesta za oglašavanje (u vidljivi deo prvog ekrana).

Ako vam i pored predloženih intervencija posećenost koju dajete je i dalje mala (niste zadovoljni sa efektima koje dajete oglašivačima) – krenite i vi sa online oglašavanjem (to ste odavno trebali da uradite) 🙂

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Case: Broj/cena klikova i konverzija - SuperSte.net, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

16 odgovora na Case: Broj/cena klikova i konverzija – SuperSte.net

  1. Aljoša says:

    Kada bi se efekti online oglašavanja mjerili samo po broju proslijeđenih posjetitelja, onda ono ne bi ni postojalo. Ima tu puno elemenata koje si potpuno izostavio u ovoj jednostavnoj jednadžbi, a koji su daleko važniji u sferi ‘oglašavanja’.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. Milos says:

    Vrlo bitan parametar pored broja ulazaka sa nekog sajta je i vreme zadržavanja. Ako se posetilac duže zadrži, postoje dobre šanse da postane i lojalan. Pre bi dao 50 evra za 100 novih – lojalnih posetilaca, nego 20 evra za 200 posetilaca koji će samo proleteti kroz moj sajt.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  3. Draganva says:

    Jedna stvar je prodajna ponuda online oglašavanja Web sajta, a sasvim druga percepcija o ponudi potencijalnog oglašivača.

    U ovom tekstu fokus je proračunu vrednosti oglašavanja online medija, sa aspekta direktnih efekata i sa aspekta parametara na koje vlasnik online medija može da utiče (na koliko Web lokacija možete da naplaćujete oglašavanje po akciji korisnika?). Svaka Web lokacija i oglašivač su priča za sebe, ali postoje generalni parametri posećenosti koje je lako proveriti (kao što je cena dovođenja posetioca na sajt).

    U naslovu ovog teksta, kao i u samom primeru, postoji reč “konverzija” koja upravo upućuje na sve ostale bitne parametre koji oglašivača konačno opredeljuju koliko će izdvojiti sredstava na pojedinačnoj Web lokaciji – da li se isplati dati npr. 50 EUR za dva klika koji su doveli do prodaje koja vredi 100 puta više. Kada oglašivač ima kontrolu nad konverzijom (poznaje koliko treba da plaća za oglašavanje i gde – za određene efekte), tada nije problem izdvojiti sredstva i za Web lokacije koje OPRAVDANO imaju veće cene zbog većih efekata oglašavanja.

    Generalno, najveći problem koji ja vidim sa aspekta same postojeće ponude online oglašavanja jeste da vlasnici online medija uglavnom nemaju percepciju šta stvarno oglašivači dobijaju od njihove Web lokacije.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  4. E celu sam analizu napisao, ” rat i mir” i unesoh pogresan captcha kod i … nema… ode sve. Mrzi me ponovo da pisem. Suma sumarum, bez rapidnog razvoja e-komerca imacemo nesuvislo jeftin klik na kontekstualnim reklamama i sve skuplji CPM na 3-5 sajtova koji mogu da ponude merljiv brend efekat.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  5. Aljoša says:

    pouka: ne isplati se koristiti oglašavanje za dovođenje posjetitelja na sajt. To su mogli doznati i za manje novaca 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  6. Draganva says:

    Konkretni primer sam iskoristio da ukažem na moguće efekte i raspon cena direktnih efekata online oglašavanja. Da li je to oglašavanje skupo ili ne – zavisi od ciljeva online oglašavanja.

    @Dejan Nikolić: Zato treba da se prijaviš na blogu, pa ti šifra nestane 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  7. @Dejan Nikolić: ‘ajde Dejane, možeš ti to, toliki čovek pa da ga mrzi da piše 🙂
    @Aljoša: To zavisi samo od toga zašto ga dovodimo. kao uostalom i odgovor na pitanje “Zašto smo zakupili bilbord?”. Meni je ovo sa sajtom ipak smislenije, ali dobro, verovatno sam pristrasan.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  8. Deda says:

    Moj prostor je najskuplji u okruzenju, zato nema onih koji bi placali isti, lol…

    Da bi se reklamirali kod mene moraju imati bas puno para !

    😛 😉

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  9. Ova kampanja i njeni efekti, pored ostalog i blog postovi kod Dragana i na blogu WMA, primer su kako se stvari pomere unapred kada se u kompaniji odredi osoba fokusirana uglavnom na internet PR kao što je to ERSTE banka uradila pre par meseci i rezultati su već primetni

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  10. Aljoša says:

    @Miloje – da, naravno, velika je razlika jesmo li zakupili bilbord zato da pozovemo ljude da prođu našom ulicom i eventualno nam mahnu u prolazu, ili smo im za taj prolaz naplatili cestarinu 🙂 u prvom slučaju se ne isplati nikako, a u drugom zasigurno da.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  11. Prema istrazivanju Nielsen, cak 92 % ljudi u potrazi za lokalnim biznisima surfuje po netu. Tragedija je sto nemaju sva MSP svoj sajt (tek polovina u SAD) i sto je 39 % korisnika razocarano – ne nadju proizvod uopste, ili i u tim postojecim sajtovima ne nadju informaciju koja im treba (telefon, adresu, katalog, cene…).

    Jasno je da 99 % vlasnika MSP na kraju dana najmanje zeli da se bavi marketingom, i da uglavnom to posmtraju kao alat. Ako je moguce da se sto manje vremena utrosi, tim bolje, zar ne 🙂 Zato je PPC kontekstualno oglasavanje resenje koje se uvek (pored SEO) mora naci u sastavu promocije web stranice.

    @Aljosa i @Dejan

    Dovodjenje posetilaca na sajt i bez e-commerce sajta je veoma suvisao potez, na sta bi licilo da svi sajtovi budu prodajni. zar ne?

    Opcije koje imate i bez e-commerce softvera su npr. registracija posetioca na landing page (ako prodajete seminare i treninge), kuponi sa kodom za popust (ako imate akcije i to zelite da reklamirate), ili puke informacije (ako od toga zivite i volite da vas prenose i citiraju – posle cenu sopstvenog medijskog prostora mozete da pravdate uticajem koji ima, zar ne 😉 A u vreme krize kada oglasivaci lako odustaju mozete da ih zadrzite dobrim rejtingom)
    Opet kazem, nije sva sustina u e-shopovima, mada bi naravno bilo dobro da ih ima vise.

    Jos jedna vazna stvar koja utice na odluku o kupovini je to koliko ste puta odredjeni brand videli (recognition), te cak i kada ima konverzije a nema momentalnog povecanja prometa, to moze da bude zato sto ce posetilac da se vrati kad primi platu i tek onda pazari proizvod.

    Off-site merenje se takodje preporucuje …Dragane, jel mogu da ostavim link ovde ka vodicu da ne radim copy/paste?

    Link: http://www.etarget.rs/content/7-prakticnih-saveta-za-internet-oglasavanje/

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  12. Draganva says:

    Aktuelna DPT tema u vezi sa ovim tekstom.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  13. Ova “studija” je sve,samo ne case study 😉

    Pre svega nije ukazan cilj, pretpostavljam da je to koverzija broja prijava u taj neki program, tako da podatak
    “3.5 mil prikaza, 1.000+ posetilaca, oko 34 posetilaca/dan”
    ne predstavlja ništa. Drugačije bu bilo da su ukazali “facebook->broj prijava”, ovako su samo kontraproduktivno ukazali na sopstvenu neefikasnost, blago rečeno 😉

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  14. @Jelena: Ja nisam rekao da je kontekstualno oglasavanje nesuvislo bez e-commerce sajtova vec da se cena istog nece znacajno povecati pre rapidnog razvoja istog. Plus, e-commerce sajtovi nisu samo e-shopovi. Ti si navela jos jedan, prodaju usluga online, pretplata na magazine recimo, placanje racuna… gdegod da imamo elektronsko placanje (u ovom slucaju preko weba da budem bas precizan).

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  15. “vec da se cena istog nece znacajno povecati pre rapidnog razvoja istog. ” Kakav sklop recenice 😯

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  16. 😀 Hvala, na pojasnjenju, Dejane.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.