fbpx

Budućnost edukacije u praksi: Link Group Apprentice i Business Incubator programi

Napomena: Iako imam različite vrste poslovnih odnosa sa kompanijom Link Group, ovaj tekst nije sponzorisan, i predstavlja moju slobodnu volju da objavim informaciju o dva programa koji su pokrenuti za potrebe Biznis akademije, IT Akademije i Visoke škole ITS, i koji predstavljaju ozbiljan iskorak u poimanju savremene edukacije na ovim prostorima.

U razmaku od desetak dana Link Group je otvorio konkurse za dva inovativna programa namenjena studentima pomenutih institucija, od kojih Link Apprentice Program (Lap) za studentsku praksu u trajanju od tri meseca, kao i program Link Business Incubator (Link BI) za podršku preduzetničkim idejama studenata i pomoć kreiranju startap kompanija.

Savremena kvalitetna edukacija ne može biti uspešna bez prakse na realnim poslovnim pozicijama!

U razgovoru sa izvršnim direktorom kompanije Link Group Nikolom Subotićem na temu ova dva programa, kao razlog za pokretanje oba programa g. Subotić je napomenuo da se na osnovu procene efekata različitih edukatitvnih programa u ovoj instituciji poslenjih godina došlo do zaključka da današnje izvođenje predavanja jednostavno nije dovoljno da bi se studenti pripremili za poslove koji bi trebalo da ih čekaju nakon neke formalne ili neformalne edukacije. U tom kontekstu, kompanija Link Group je učinila prve korake na planu sprovođenja programa primenjene edukacije uz realnu poslovnu praksu i fokusiranje na sticanje preduzetničkih veština, u odnosu na trenutno raspoložive tehničke, ljudske i finasijske resurse ove kompanije. Upravo pomenuti resursi kao i poslovni rezultati kompanije Link Group omogućili su pokretanje ovih programa.

Link Apprentice Program i Link Business Incubator Program su direktno saglasni sa okvirom redefinisanja strategije sistema edukacije na nivou EU koji je donet novembra prošle godine, i koji u osnovi ima menjanje percepcije savremene edukacije sa fokusom na radno-zasnovanu edukaciju (Work-Based Education – Vocational Education), ili kako da učenici ili studenti nakon školovanja imaju veštine koje omogućuju da odmah mogu da preuzmu potrebne radne operacije u kompanijama iz oblasti koje su učili u školama/fakultetima.

Link Apprentice Program

Program tromesečne prakse – Link Apprentice Program osmišljen je tako da je na početku ponuđeno 10 pozicija za praksu gde će studenti biti u mogućnosti da za vreme prakse rade direktno sa zaposlenima iz kompanije Link Group na realnim poslovima koji se inače rade u ovoj kompaniji. Praktično, studenti će raditi u timovima/sektorima sa zaposlenima na istim pozicijama, gde će moći na konkretnim poslovima da dobiju konkretno radno iskustvo i dobre savete od budućih kolega.

Otvorene su sledeće pozicije za praktikante:

  • C# praktikant
  • Praktikant Centra za razvoj karijere
  • Praktikant Design tima
  • Praktikant sektora za ljudske resurse
  • PHP praktikant
  • Praktikant za mrežnu administraciju
  • Praktikant za tehničku podršku
  • Praktikant sektora za video produkciju
  • Praktikant Web Editing & Internet Marketing tima
  • Praktikant sektora za prodaju i marketing
  • SEO/PPC praktikant

Veoma je važan detalj da će najbolji praktikanti imati mogućnost da ostanu kao zaposleni u kompaniji Link Group ako se pokažu kao dovoljno sposobni da obavljaju date poslove na odgovoran i kvalitetan način.

Plan je da se u narednom periodu (do kraja oktobra) u sklopu ovog programa otvori ukupno oko petnaest pozicija za praksu. Tokom 2014. g. biće otvoreno ukupno tri konkursa za program prakse zbog praznika i godišnjih odmora. Ako se u međuvremenu naprave dogovori sa drugim kompanijama za ovaj tip prakse, broj studenata kojima će biti omogućena praksa će se povećavati

Link Business Incubator

Prvi put imam prilike da čujem i vidim da neka edukativna institucija na ovim prostorima kreira za svoje studente mogućnost sistemske podrške preduzetničkim projektima na nivou kreiranja poslovnog inkubatora – u ovom slučaju pomoć studentima da poslovnu ideju pretoče u konkretan proizvod ili uslugu, odnosno pomoć za kreiranje uspešne kompanije. Link Business Incubator (Link BI) obezbeđuje sledeće pogodnosti izabranim inovativnim idejama ili postojećim projektima čiji su nosioci studenti jedne od pomenutih institucija:

  • Početna sredstva za rad u vrednosti od 1.000 do 10.000 EUR
  • Kancelarijski prostor, kompjutere, internet, telefone…
  • Administrativne usluge (usluge poslovnog sekretara)
  • Knjigovodstvo i pravno savetovanje
  • Usluge mentorstva i konsaltinga (od osmišljavanja proizvoda,preko njegovog razvoja, istraživanja tržišta, promocije, prodaje…)
  • Dizajn i programerska podrška
  • Pomoć pri dolaženju do klijenata, strateških partnera…

Obzirom da ovaj veoma napredan koncept poslovnog inkubatora ima i finansijsku komponentu (investicija u početna sredstva za rad), praktično se radi o poslovnom inkubatoru sa tzv. akceleratorskom funkcijom. O poslovnim inkubatorima i poslovnim akceleratorima možete pročitati više ovde.

Za program Link BI mogu da se prijave pojedinci ili postojeći timovi, s tim da nosilac ideje ili vođa tima treba da bude iz jedne od pomenutih institucija. Tim koji izvodi poslovnu ideju može da se kreira i nakon ulaska u inkubator. Projektovano je  inicijalno šest mesta u Link poslovnom inkubatoru, a taj broj će se vremenom povećavati, što će zavisiti i od broja kvalitetnih poslovnih ideja ili projekata koji zavređuju da se nađu u inkubatoru.

Da bi pojedinac ili tim konkurisao za Link BI, potrebno je da nakon prijave kreira biznis plan (ako to ranije nije urađeno). Ako biznis plan uđe u uži izbor, na osnovu prezentacije poslovne ideje se odabiraju “stanari inkubatora”.

Procentualni udeo u projektu se određuje na osnovu biznis plana i procene troškova. Pre ulaska u inkubator daje se ponuda procentualnog učešća kompanije Link Group u projektu. Ako troškovi koji se generišu tokom boravka u inkubatoru rastu, raste i procentualni udeo Link Group-a.

Predviđeno je da tim ostaje u inkubatoru godinu dana, s tim da u zavisnosti od poslovnih rezultata projekta kompanija Link Group može da odluči da nastavi finansiranje projekta i nakon prve godine.

Kada ćemo videti i druge edukativne institucije sa ovakvim projektima?

Mislim da ovi programi podrške praksi i podrške preduzetništvu predstavljaju primer kako treba osmišljavati programe edukacije u narednim godinama, i voleo bih da veoma uskoro vidim i druge edukativne institucije da krenu putem koji je pošao Link Group – zato što će to odgovarati svima: i edukativnim institucijama, i studentima i kompanijama koje traže adekvatnu radnu snagu.

Naročito je važno da studenti napokon dobiju ono što im treba iz sistema edukacije – adekvatna znanja i veštine da mogu samostalno da postanu preduzetnici i sami stvore sebi posao, ili da ta znanja i veštine upotrebe u postojećim firmama koje traže kvalitetne kadrove.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 6.5/10 (14 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +3 (from 7 votes)
Budućnost edukacije u praksi: Link Group Apprentice i Business Incubator programi, 6.5 out of 10 based on 14 ratings

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 03/10/2013, RSS

4 odgovora na Budućnost edukacije u praksi: Link Group Apprentice i Business Incubator programi

  1. Ovo već izgleda kao jako ozbilja škola.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 4.0/5 (4 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +3 (from 3 votes)
  2. Jako sam srećan što sam od skora postao deo tima koji prednjači i diže prašinu po ostalim školama.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 3.0/5 (2 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
  3. Drago mi je da sma deo BusienssAcacedemy. Pored kvalitetnog obrazovanja dobijamo i mnogobrojne mogućnosti, kako za lični, tako i za profesionalni razvoj!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 3.0/5 (4 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  4. Podeliću ovu vest na FB stranici naše škole – prate nas i bivši đaci, sada studenti – pa možda nekom bude od koristi. Hvala vam na ovakvim tekstovima.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.