fbpx

Da li ste gledali blue ray filmove?

Za one koji ne znaju, Blu-ray, ili Blu-ray Disc (BD) je nova generacija optičkih diskova. Sa skoro 6 puta većim (50GB na dvoslojnom Blu-ray disku) kapacitetom od standardnih DVD diskova, ovaj format omogućava zapis i reprodukciju “Videa visoke definicije” (High Definition Video, HD), sa slikom u rezoluciji do čak 1080pix i zvučnim zapisom kvaliteta koji je identičan onom koji se koristi u modernim bioskopima.

Reprodukcija Blu-ray diskova nije moguća na standardnim DVD uređajima, već samo na posebnim Blu-ray uređajima (koji mogu da reprodukuju i sve “stare” video i audio formate: DVD, DivX, CD, MP3…) i Sony Playstation 3 konzoli.

Blu-ray filmove naravno možete reprodukovati na standardnim TV uređajima (koji imaju rezoluciju slike 576pix), i već tu će vizuelni utisak biti primetno bolji nego kod “običnih” DVD filmova. Međutim, da bi se potpuno demonstrirao spektakularni kvalitet Blu-ray formata potreban je LCD ili Plazma TV što veće dijagonale, kao i što bolji audio sistem za okružujući zvuk .

Kratki istorijat Blue Ray formata

Blu-ray inače nije jedini postojeći format nosača slike i zvuka namenjen reprodukciji HD sadrzaja. Konkurentski format se zove HD-DVD, po karakteristikama koje pruža manje-više je identičan Blu-ray formatu, ali su tehnologija i sami diskovi (mediji) nešto drugačiji. Njegov glavni promoter je bila Toshiba (za Blu-ray to je Sony). Ova dva formata su se prethodnih godina  žestoko borila za prevlast na tržištu (oba su postala komercijalno dostupna 2006.), a o bespoštednom ratu koji je tu vladao su i knjige napisane, ali je početkom 2008. godine Toshiba saopštila da napušta “projekat HD-DVD” iz finansijskih razloga; time je Blu-ray automatski postao de facto standard na tržištu. Od tada u ponudi više nema ni novih HD-DVD uređaja drugih proizvođača ni novih filmskih naslova, preostali lager se rasprodaje po bagatelnim cenama, i verovatno već do kraja 2008. godine format će i definitivno otići u zaborav.

Mnogo je faktora uticalo na ovakav razvoj situacije, ali je verovatno najvažniji bila odluka Sonyja da u svoju novu igračku konzolu Playstation 3 ugradi Blu-ray čitač, a prodaje je osetno ispod realne cene proizvodnje. Tako je Blu-ray “na mala vrata” ušao u kuće mnogih ljubitelja igara koji nisu planirali da nabave samostalni Blu-ray uređaj u skorije vreme, ali nisu imali ništa protiv da ga manje-više besplatno dobiju uz igračku konzolu (koju bi u svakom slučaju kupili i kada ne bi podržavala Blu-ray format). A kada ga već posedujete, onda je red i da ga koristite… Inicijalni gubitak koji je “gaming” odeljenje Sonyja napravilo ovim potezom je monstruozan (preko 3 milijarde dolara), ali sigurno je da će biti nadoknađen u godinama vladavine koje dolaze.

Blue Ray filmovi i Internet u Srbiji

O ovoj temi postoji dosta diskusija na domaćim forumima, Ako želite da kupite jeftinije Blue Ray uređaje, neke već možete poručiti od vaših dobavljača, a ako imate ovaj uređaj – na DVD Zoni možete naručiti Blue Ray filmove online (neki filmovi su već rasprodati)…

U svakom slučaju, doživljaj gledanja filmova na Blue Ray diskovima je fenomenalan…

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Da li ste gledali blue ray filmove?, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

3 odgovora na Da li ste gledali blue ray filmove?

  1. Shin-en says:

    Познавајући овдашње прилике, плавац ће заживети тек када пирати узму ствар у своје руке, јер је многима још увек непрактично да довлаче гигабајте са нета…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. Sjajan potez “gaming” odeljenja, Gubitak je simbolican u odnosu na sad vec zasigurni dobitak. Odlican primer za free stuff ekonomiju buducnosti koju je zapoceo jos Mr. Zilet 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  3. Nesumnjivo i nemerljivo veci kvalitet u odnosu na DVD rip.. Narocito ako se gleda na nekom vecem ekranu (recimo 32″) kvalitet je zaista fantastican… Odusevljen sam blue ray tehnologijom i uopste mi nije zao skidanja 10GB sa neta.. 😀

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.