fbpx

B92 i Blic napokon linkuju domaće “konkurente”. Šta je Google AuthorRank?

Tokom jučerašnjeg dana (14.01.2013.) desio se interesantan presedan – u istom danu mogli su se na sajtovima Blica i B92 pronaći članci koji daju direktan link do preuzetog izvora objavljene vesti.

Blic je u svom tekstu “Ministar pravde oteo studentkinji flašu hrvatske vode i bacio je u đubre, jer nije srpska” direktno linkovao tekst sa portala Telegraf za koji je Ministar pravde dao izjavu. U istom danu je na delu sajta B92 – Super Žena osvanuo tekst “Šta nikada ne treba pitati trudnice?” u kojem se na kraju teksta direktno linkuje originalno objavljeni tekst na Blogu OrganVlasti.com.

Poznato je da godinama postoje različiti pokušaji da se masovno kopiranje vesti koje se pojavljuju u različitim online medijima u Srbiji reguliše bar na taj način da se pravilno linkuje originalni izvor u tekstu (i to direktno do samog teksta na koji se poziva ili preuzima), ili još benigniji slučaj kada je predmet vesti neki Web sajt ili neki konkretan sadržaj sa nekog Web sajta – da se isti direktno linkuje u tekstu.

Veoma je pohvalno da su dva najposećenija novinska portala krenula sa ovom praksom direktnog linkovanja izvora, naročito zbog toga što većina klasičnih medija online i dalje ima strah da davanjem nekog spoljnog linka u tekstu (koji čini sastavni deo informativnosti tog teksta) praktično besplatno reklamiraju tu online lokaciju.

Ovaj događaj je posebno važan zbog činjenice da je veliki broj i klasičnih i izvorno online medija sledio veoma lošu praksu koju godinama sprovodi B92 na svom sajtu – da prekopira vest iz nekog drugog (online) domaćeg izvora, i da na kraju ili početku vesti navede izvor, ali bez linka. Sa druge strane, određeni online mediji (veoma mali broj) godinama koriste linkovanje izvora i linkovanje u tekstu (npr. Telegraf.rs od svog nastanka regularno linkuje u svojim tekstovima i izvore i navode sa drugih Web sajtova).

Može biti da su i B92 i Blic saznali da zbog vidljivosti na Guglu više nije pametno preuzimati tekstove, a ne linkovati ih, i sa druge strane da linkovanje konkurencije u sopstvenim sadržajima predstavlja jednu od pametnijih varijanti poboljšanja rejtinga/kredibiliteta sajta na pretraživačima (to je samo jedan parametar u SEO “jednačini”) .

Ako neće mediji, onda će Google rešiti problem kopiranja tekstova bez uzvratnog linka!

U poslednjih više od godinu dana Google se aktivno bori protiv tzv. duplog sadržaja na Webu i već duže vreme penalizuje Web sajtove koji kreiraju svoje Web stranice tako što kopiraju sadržaj sa nekog drugog Web sajta. Iz tog razloga Google sve više promoviše tzv. AutorRank, odnosno mehanizam u kojem se relevantni Web sajtovi štite od kopiranja navođenjem autora članaka. Tekstove određenog autora Gugl može da prati jer su povezani sa Google+ nalogom autora i dodatno verifikovani od strane Gugla.

Google Authorship verifikacija

Da bi ste verifikovali povezivanje nekog online sadržaja sa vašim imenom, to možete uraditi preko Google+ stranice Authorship. Da bi ste proverili da li vaš Web sajt ima verifikovane naloge autora sadržaja, odnosno da li je tehnički dobro urađena implementacija informacija o autoru na vašem Web sajtu, to možete proveriti u Google Webmaster Tools nalogu za vaš Web sajt.

Preko ove stranice možete pronaći kratko i jednostavno uputstvo za implementaciju tzv. ?rel=author meta taga. Preporuka je da proučite ovaj tekst koji detaljno objašnjava značaj AuthorRank-a.

Zaključak

Linkovanje u sklopu sajtova medija jeste i dalje svetski problem, jer većina urednika medija ima mišljenje da je link do spoljnog Web sajta u njihovom tekstu reklama, a ne mogućnost saznavanja dodatnih informacija za čitaoca koji želi nešto više da pročita o ovoj oblasti. Iz tog razloga i postoji projekat “Linking Journalism” koji više od četiri godine ima za cilj edukaciju odgovornih osoba u medijima zašto je linkovanje dobro za online medije.

Primer linkovanja od strane Blica i B92 verovatno nije baš prvi slučaj ovog tipa na ovim sajtovima (nedavno sam dobio informaciju da su oni krenuli sa tim linkovanjem), ali je to veoma dobar znak i za ostale online medije u Srbiji koji veoma ozbiljno prate šta na Webu rade ova dva medija. Nadam se da će ih i ostali mediji u ovoj stvari doslovno kopirati.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.8/10 (29 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +6 (from 6 votes)
B92 i Blic napokon linkuju domaće "konkurente". Šta je Google AuthorRank?, 5.8 out of 10 based on 29 ratings

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 15/01/2013, RSS

16 odgovora na B92 i Blic napokon linkuju domaće “konkurente”. Šta je Google AuthorRank?

  1. nikola says:

    Da li je ok linkovati samo naslovnu stranu medija sa kog je preuzeto ili baš celu vest?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. @Nikola upravo u ovom tekstu piše da treba direktno linkovati tekst koji se preuzima ili navodi nešto iz njega. Što se to pravilnije radi, biće i manje preuzimanja tekstova, jer je tada još očiglednije da se ne radi o originalnom tekstu. Nije problem preuzimati tekstove, ali je problem ako se to eksplicitno ne navodi. U narednim godinama Gugl će se pobrinuti da se ovakva pravila i poštuju 🙂

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (6 votes cast)
    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: +2 (from 2 votes)
  3. Iva says:

    Nažalost, ovo je samo otkrivanje rupe na saksiji. Ako Srbi treba tek sad da uče nešto što je opštešoznato, jadni li smo ti mi.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 3.1/5 (7 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: -2 (from 4 votes)
  4. novii says:

    Unazad malo više od godinu dana, dobro pazim da se navedem izvor odakle je vest preuzeta. Kako vodim forum, to je malo teže, jer članovi sami kopiraju vesti ne postavljajući link ka stranici odakle je tekast preuzet. Obraćam pažnju i na druge stvari koje su bitne prilikom pozicioniranja, ali sasvim sigurno da linkovanje ka izvorima pomaže dosta.
    Analiziranje statistike je bitna stavka, i više nije dovoljno se osloniti na besplatne alate kako mi se čini. Ponašanje B92 i Blica pokazuje da je neko analizirao statistiku posećenosti i uočio priliku da se poboljša posećenost. Malo je verovatno da je slučajno došlo do postavljanja linkova.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (3 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
  5. Veljko says:

    Krajnje dobronamerno pitam, zašto se u rezultatima pretrage, sadržaj vašeg bloga (koji je relevantan i ima ga dovojno) ne prikazuje uz “Author information”.?
    Bar na ovaj upit: http://goo.gl/AMHzM bi trebalo da se prikaže.
    Mene kao daleko nerelevantijeg autora prikazuje 🙂 http://goo.gl/4SPe0

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  6. Hvala na odličnom tekstu.
    Znači ako konkurencija ne stavi direct link kao izvor, bolje da se ne bunimo i tražimo da stave izvor ili uklone tekst, nego da pustimo da im google presudi 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
  7. Aleksa says:

    Meni su uvek fascinantni korisnici koji u komentarima daju sebi za pravo da optuzuju ili vredjaju ceo jedan narod, verujuci, ako su pripadnici istog, da imaju takva prava. Cesto vidim ” kakav smo to narod” , iliti ” sramim se” i slicno.
    Kao recimo sada , user IVa, koja verovatno nije ni procitala dobro text, i ne shvatajuci da srbi ne uce sada, vec to znaju samo se boje( bojali se) da link do izvora ne bude besplatna reklama. Uopstalom kao i svi sirom sveta, i kako zbog istih google pokusava to da resi i to je jasno i autor napisao.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 4.0/5 (4 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: -1 (from 1 vote)
  8. @Veljko u pitanju je tehnički problem sa WP multi-sajt okruženjem (ne preporučujem ga) koji bi trebalo uskoro da bude otklonjen. Trenutno se pjavjuju samo pojedini postovi.

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  9. Poštovani,
    svež sam u celoj priči oko blogovanja, pa me je zainteresovala ova tema.

    Naime, ni meni se ne pojavljuje na google pretraživaču da sam autor postova koje objavim na svom blogu, kao što se pojavljuje Veljku.
    Pogledao sam preko svog G+ profila Webmasters Tools i povezan mi je blog sa profilom.
    Koristim Blogger.com i voleo bih da se i meni prikazuje da sam autor.

    Kako to da namestim?

    Unapred hvala na odgovoru.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  10. Dve teme u jednom tekstu…
    Amerikanci (ili Englezi) kazu – Content is the King.
    Ako neko nam je dao kontent ili barem ideju za nas clanak, onda je sasvim moralno i kulturno da linkujemo do izvora. To ne treba raditi samo da bi “ispostovali” autora teksta, nego i da omogucimo nasim posetiteljima sto je moguce bolje iskustvo na nasem sajtu. Nasi posetitelji nisu samo botovi nego (nadam se) i ljudi kojime treba informacija iz vise izvora da bi oformili svoje mislenje.
    Na kraju krajeva – Linkovi su sama sustina Interneta.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (3 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +4 (from 4 votes)
  11. Kao sto Varagic rece, Google cini sve da unapredi prirodno linkovanje i da nagradi originalni sadrzaj i sve je uspesniji u tome. Dva poslednja velika Google update su slomili kicmu spamerima, posebno u vezi neprirodnih “anchora” koji je dugo bio okosnica spamerskih black hat metoda optimizacije.
    Google Authorship verifikacija je mozda mali ali bitan korak ka promovisanju originalnog sadrzaja i odvajanju zita od kukolja. Naravno, uvek ce biti clanaka u kojima se ne navodi originalni izvor i clanaka slabog kvaliteta, prepisanih i dopisanih od nekog, vecinom slabog kvaliteta i jadnog neinformativnog sadrzaja.
    Kako god, odlicno je sto se na ovom blogu pokusavaju pribliziti svetski trendovi objasnjeni na nacin razumljiv i onima koji nisu duboko u vodama internet marketinga i optimizacije. To je lavovski posao. Svaka cast na tekstu.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
  12. kizi 3 says:

    Naime, ni meni se ne pojavljuje na google pretraživaču da sam autor postova koje objavim na svom blogu, kao što se pojavljuje Veljku.
    Pogledao sam preko svog G+ profila Webmasters Tools i povezan mi je blog sa profilom.
    Koristim Blogger.com i voleo bih da se i meni prikazuje da sam autor.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)
  13. Unazad malo više od godinu dana, dobro pazim da se navedem izvor odakle je vest preuzeta. Kako vodim forum, to je malo teže, jer članovi sami kopiraju vesti ne postavljajući link ka stranici odakle je tekast preuzet. Obraćam pažnju i na druge stvari koje su bitne prilikom pozicioniranja, ali sasvim sigurno da linkovanje ka izvorima pomaže dosta.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  14. askim says:

    Tacno u srz.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  15. pms says:

    Da, pravo u srz. Opet se vracamo na Content is the king i da autorski sadrzaji treba da budu vise vrednovani i nagradjeni dobrom pozicijom na Google-u.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.