fbpx

Apokalipsa klasičnih trgovina u SAD, i kakve to veze ima sa ovim krajevima?

Mesecima mediji u SAD i u svetu izveštavaju o zatvaranju velikog broja trgovina po Americi, uključujući i velike lance trgovina kao što su JCPenney, Macy’s, Sears i Kmart. Očekuje se da će se u narednim mesecima u SAD zatvoriti preko 3.500 različitih trgovina.

Od oktobra meseca prošle godine otpušteno je preko 89.000 radnika u trgovinama po SAD, što je više od ukupnog broja zaposlenih u rudarstvu SAD.

Za sada se još ne mogu predvideti društvene i političke posledice velikog broja otpuštanja u trgovačkom sektoru, obzirom da se radi o radnicima sa manjim platama, i koji se teže zapošljavaju u drugim oblastima.

U trgovini SAD zaposleno je oko 10% radnika, što znači da svaki deseti radnik u Americi može veoma realno biti zabrinut za svoj posao. Očekuje se da će se promene u sektoru trgovine u SAD dešavati naradnih godina na sličan način kako se to dešavalo u sektorima različitih klasičnih industrija (fabrika) koje su se zatvarale proteklih decenija, usled velikih tržišnih promena.

Preporuka je pročitati tekst “Is American Retail at a Historic Tipping Point?“.

Amerika se nalazi na velikoj prekretnici (tipping point) u oblasti trgovine, i većina stručnjaka se slaže da klasična trgovina više nikada neće biti ista, odnosno da se brojke (poslovni rezultati) koje su postojale u klasičnoj trgovini više neće vratiti.

2 glavna razloga krize trgovine u Americi – hiper-konkurencija i razvoj e-trgovine

Veliki broj poslovnih analitičara se slaže sa ocenom da je jedan od glavnih razloga krize u klasičnim trgovinama u SAD preveliki broj trgovina, koji je po glavi stanovnika drastično veći u odnosu na ostale države. To je i razlog zašto se ovakav trend masovnog zatvaranja trgovina ne vidi u drugim državama na svetu.

Kada se prethodno pomenuti podatak ukrsti sa statistikama rasta e-trgovine u SAD u poslednjih sedam godina – stvari postaju očigledne: 30 milijardi dolara godišnje u periodu od 2010. do 21014., a u poslednje tri godine porast e-trgovine je gopdišnje 40 milijardi dolara. Ovakav razvoj e-trgovine je najviše uslovljen porastom ponude dostave robe na nivou istog dana (u roku od 24 sata).

Pored pomenuta dva glavna razloga krize trgovine u Americi, potrebno je napomenuti još dve velike promene koje su se tamo desile u poslednjih desetak godina:

  1. Velika promena navika u kupovini, naročito u segmentu kupovine novih proizvoda po svaku cenu. Od finansijske krize, ogroman broj osoba sve više upotrebljava korišćenu robu – da bi smanjili kupovinu proizvoda koje možda jednom ili nekoliko puta samo koriste. To je proizvelo generalno smanjenje porasta kupovine proizvoda kakvo je postojalo pre finansijske krize.
  2. Jedan od veoma važnih trendova generalnog smanjenja obima trgovine u SAD jeste sve veći porast ulaganja ličnih sredstava u različite aktivnosti kao što su rekreacija i turizam – u korist smanjenja kupovine proizvoda široke potrošnje.

Klasična i e-trgovina u ovim krajevima je potpuno drugačija!

U narednih 15 do 20 godina u ovim krajevima se ne očekuju velike promene u oblastima klasične trgovine, i za to postoji veći broj razloga:

  • Konkurencija u segmentu prodaje robe široke potrošnje (veći marketi) nije dovoljno velika, ni kvalitetna.
  • U poslednjih nekoliko godina društvene aktivnosti se masovno sele u velike markete, što će se nastaviti u narednim godinama.
  • Podaci o poslovanju klasičnih trgovina pokazuju da stabilne klasične trgovine imaju sve bolje poslovne rezultate – ako su u modelima poslovanja koji su usaglašeni sa aktuelnim potrebama stanovništva.
  • U ovim krajevima nije nikada postojala preterana konzumeristička aktivnost, ona je nastala krajem prošlog i početkom ovog veka – što znači npr. da je ovde oduvek bilo normalno kupovati korišćene stvari…

Sve navedeno ne znači da ovde e-trgovina ne raste u većoj meri nego što raste obim klasične e-trgovine, ali su tendencije rasta i razvoja e-trgovine sa drugačijim prioritetima:

  • I dalje je veliko nepoverenje u e-trgovinu generalno, odnosno veliki broj e-prodavnica ne posluje po propisanim zakonima u vezi sa klasičnom i e-trgovinom.
  • Nedovoljna ponuda kvalitetnih proizvoda i usluga po konkurentnim cenama i dalje dovodi do porasta e-kupovine u inostranstvu.
  • I dalje postoje veliki problemi u troškovima distribucije proizvoda, naročito u segmentu prekogranične trgovine.
  • Sistemski problem sa poreskom politikom koji je glavni generator sive ekonomije smanjuje mogućnost značajnijeg rasta legalne e-trgovine.
  • Kupovna moć određuje i načine dominantne prodaje i kupovine na internetu – preko sajtova koji predstavljaju onlajn kvantaške pijace, odnosno modifikovane oglasnike (npr. KupujemProdajem), koji, na žalost, zbog poreske politike se ne koriste od strane klasičnih kompanija.

U narednih godinu dana značajno će se povećati poverenje kupaca u domaće e-trgovine – licenciranje e-prodavnica

U sklopu konferencije “E-trgovina” od 26. do 28. 04. 2017. na Paliću biće predstavljen nastavak projekta licenciranja domaćih e-trgovina – E-trustmark, koji je nastao u sklopu EU projekta “Razvoj e-poslovanja u Srbiji“.

Licenciranje e-trgovaca u narednom periodu će omogućiti značajni porast poverenja u e-trgovinu na sledeći način:

  • Omogućavanje jednostavne provere e-trgovca da li radi po svim zakonima,
  • provera da li e-trgovac i kako kvalitetno obavlja sve procese e-trgovine,
  • mogućnost jednostavnog uklanjanja onih e-trgovaca koji nastave sa lošom poslovnom praksom sa liste preporučenih e-trgovaca.

Inače, nedostatak poverenja u kupovinu preko interneta se pojavljuje u svim dosadašnjim istraživanjima kao ključni faktor nedovoljnog razvoja ove oblasti u ovim krajevima.

P.S. U posebnom tekstu ću pisati o najnovijim trendovima iz oblasti uticaja interneta na klasičnu trgovinu i kako se ona menja zbog interneta…

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 17/04/2017, RSS

Komentari su zatvoreni.