fbpx

Amazon se obračunava sa PPC i SEO affiliate spamerima

Amazon u Engleskoj je pre dve nedelje objavio informaciju onima koji učestvuju u njegovom parnerskom (affiliate, associate) programu da od prvog februara više neće dozvoljavati direktno upućivanje na partnerski link putem PPC i SEO tehnika. U aprilu mesecu prošle godine, Amazon je napravio sličnu promenu partnerskog programa za PPC tehnike u SAD.

U nastavku možete pročitati šta znači ova vest sa aspekta partnerskih programa, PPC i SEO tehnika i kakve veze ova vest ima sa ovim prostorima.

Šta je Affiliate SPAM?

Da li ste ikada postavili sebi pitanje ko su svi oni koji vam šalju neverovatne količine spama (prošle godine Cisco je izašao sa procenom da je preko 90 odsto kompletnog email saobraćaja na svetu – SPAM!), i još bitnije – zašto oni šalju spam?

Postoji više odgovora na ovo pitanje,  najbitniji je da se spam isplati! Pošaljete npr. 50.000 (validnih) email poruka, i aktuelna statistika kaže da 0.1 odsto (ili 50 u datom primeru) od poslatih poruka koji stignu na email primaoca jesu PRODAJA, u sasvim  prosečnom slučaju – prosečan proizvod, prosečan kvalitet prodajne poruke, BEZ OBZIRA NA CENU PROIZVODA (ako je postavljena cena tržišno realna)! Znači, čista primena statistike!

Ako vas ne interesuje šta generalno osobe koje primaju ovakve spamove misle o vama i vašoj firmi, tj. ako imate stomak za ovakav (ne-etički) tip poslovanja, eto odgovora na pitanje otkuda toliko spama.

Na svetskom nivou, ogroman procenat proizvoda i usluga koji se nude putem spama potiču od različitih partnerskih programa. Zato i postoji izraz affiliate spam.

Šta je PPC i SEO Affiliate SPAM?

Pre nekih godinu dana upozao sam našeg čoveka koji je došao iz Kanade, i koji mi je detaljno ispričao na koji je on način živeo od Interneta dok je boravio u Kanadi:

  1. Odabere neku od oblasti (uzak segment tržišta – tržišnu nišu) preko najvećeg Affiliate sistema – CJ.com.
  2. Iz date oblasti odabere proizvode (usluge) koji donose najveće prihode.
  3. Za datu oblast i odabrane proizvode istraži koje ključne reči imaju najmanju konkurenciju za PPC oglašavanje (najjeftinije ključne reči). Neki prvo odaberu oblast i proizvode na osnovu analize jeftinijih ključnih reči za određenu državu.
  4. Krene da se oglašava preko (uglavnom) AdWords PPC sistema oglašavanja.
  5. Link koji postavlja u PPC sistem oglašavanja je praktično direktan affiliate link do konkretnog proizvoda (usluge)!

Prethodno znači sledeće – pominjana osoba uopšte nije imala Web sajt na kojem je predstavljala proizvode iz odabranih partnerskih programa, već je u AdWords ubacivala direktan link koji je uzela sa CJ.com sajta!

Napomena: Koraci od 1 do 4 se primenjuju i za kreiranje Web sajta koji ima zaradu od partnerskih programa.

Način kako se ovako dolazi do zarade jeste da se usklade troškovi oglašavanja po kliku sa konverzijom, odnosno sa pokazateljima koliko je potrebno klikova do ostvarenja provizije od prodatog proizvoda ili usluge! Ovakvu analiza se veoma lepo može raditi direktno preko AdWords administracije, i potrebno je dosta ozbiljno znanje i praksa PPC oglašavanja!

Prethodno napisano predstavlja opis pojave koja se naziva PPC affiliate spam.

Za slučaj SEO affilate spam-a, spameri postavljaju direktne affiliate linkove na različite sajtove. Na taj način spameri dižu rejting na pretraživačima za link do proizvoda ili usluge koji sadrži identifikaciju (ID) partnera (Affiliate ID), tako da ovaj link bude iznad klasičnog linka do istog proizvoda (ovo se često može videti na forumima i na nekim blog komentarima).

Iskreno, kada sam čuo za ovu priču, nisam mogao da verujem da ovakve stvari ljudima padaju na pamet, naročito za slučaj da se pravi PPC affiliate strategija bez postojanja sopstvenog Web sajta!

Šta znači kreiranje Affiliate Marketing strategije?

Vest sa početka ovog teksta (Amazonova izmena pravila partnerskog programa) se upravo odnosi na ovakve tzv. tipsone i tipsonke koji koriste slične tehnike po principu – što manje truda za što više para.

Ovde najveći trošak imaju upravo kompanije koje su vlasnici partnerskih programa, jer praktično gube kontrolu nad SEO i PPC promocijom svojih proizvoda. Takođe, praksa je pokazala da kompanija može mnogo više da zaradi samostalnom varijantom kreiranja adekvatne SEO i PPC promocije, nego da dozvoli ove tehnike onim partnerima koji ne kreiraju sopstvene Web sajtove.

Inače, praćenjem statistika posećenosti sajta može se veoma lako doći do toga koji partneri koriste ovakve nedozvoljene tehnike, i jednostavno ih isključiti iz partnerskog programa.

Potpuno je druga dilema dozvoljavanje ili ne-dozvoljavanje direktnog PPC oglašavanja za proizvode ili usluge koje predstavlja partner na svom Web sajtu, ili kako se nositi sa SEO taktikama partnera koji se pojavljuju ispred vlasnika partnerskog programa.

Upravo ovakva pitanja i varijante načina najisplativijeg rešavanja ovih problema predstavljaju razlog zašto je oblast kreiranja strategije vođenja partnerskog programa jedna od najsloženijih oblasti Internet marketinga. Ima razloga zašto je ova oblast najsloženija – zato što kvalitno sprovedena strategija vođenja partnerskih programa donosi najbolje efekte kombinacije promocije i prodaje proizvoda (usluga).

Srbija i Affiliate Marketing

Trenutno verovatno najuspešniji partnerski program za koji znam (možda ima neki uspešniji, a da nisam čuo za njega) je VizioShop sistem prodaje majica i postavljanja autorskih slika na majice. Karakteristika i ovog programa (u većini slučajeva) i još nekoliko postojećih ovdašnjih partnerskih programa (neke sam linkovao ranije u tekstu) je da prosečna zarada od ovih programa za posećenije Web sajtove teško može da prevaziđe cenu oglašavanja za pojedinačnu reklamu na sajtu koji postavi neki od ovih partnerskih programa (a za manje posećene da ne govorimo).

Osnova kreiranje uspešne strategije partnerskog programa glasi – pare koje mesečno zaradi od partnerskog programa prosečan Web sajt prosečne posećenosti, moraju da budu veće od cene mesečnog oglašavanja na baneru (baner mestu) gde se nalazi link do partnerskog programa.

Kada je zarada od partnerskog programa sigurno veća od cene oglasa koju postiže određeni Web sajt, tada se povećava broj kvalitetnih Web sajtova koji postavljaju partnerski program, tj. širi se affiliate mreža.

Sa druge strane, siguran sam da na ovim prostorima postoji stotine pojedinaca koji zarađuju od Interneta tako što su kreirali Web sajtove i promovišu različite inostrane proizvode i usluge za zaradu od prodajnih provizija. Ova strategija zarade ima više smisla od kreiranja sajtova za zaradu od oglašavanja, ali samo za internacionalna tržišta za sada.

Verovatno ovde ima i onih koji su opisani u prvoj polovini ovog teksta, a njima savetujem da napokon naprave svoj Web sajt i da prikupljeno iskustvo i znanje primene na pravi način.

Iskreno, nadam se da će se u narednom periodu i u Srbiji pojaviti ozbiljniji partnerski programi i da će se napokon razviti ovo veoma isplativo tržište za sve – i za buduće vlasnike partnerskih programa i za vlasnike Web sajtova koji žele da zarade od posećenosti Web sajta.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 1.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Amazon se obračunava sa PPC i SEO affiliate spamerima, 1.0 out of 10 based on 1 rating

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 29/01/2010, RSS

17 odgovora na Amazon se obračunava sa PPC i SEO affiliate spamerima

  1. “Iskreno, nadam se da će se u narednom periodu i u Srbiji pojaviti ozbiljniji partnerski programi i da će se napokon razviti ovo veoma isplativo tržište za sve – i za buduće vlasnike partnerskih programa i za vlasnike Web sajtova koji žele da zarade od posećenosti Web sajta.”

    Zašto ti nešto ne napraviš po tom pitanju? 🙂 U Hrvatskoj imamo mrežu Prosperio u vlasništvu LogIt-a. Probaj s njima dogovorit neku suradnju i proguraj to u Srbiji 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. Slicno smo imali i na http://www.donesi.com prije pola godine (naravno, u mnogo manjem obimu :)) i od tada smo promijenili pravila partnerskog programa, da ne prihvatamo linkove kroz Adwords i slicne domace servise. Svakako, partnerima koji su zaradili novac prije promjene smo isplatili zaradjeno.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  3. mileusna says:

    Ja bih te ispravio, pare koje affiliate program zaradi moraju biti veće od zarade koju na tom mestu generiše barem AdSense…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  4. @Toni Anicic Razmisljao sam da pokrenem nešto na ovu temu, ali sam odustao jer me poslovno interesuju više druge oblasti, dok me affiliate marketing interesuje sa aspekta da dam konsalting onome ko shvati da mu je ovaj tip aktivnosti uopšte potreban.

    Ima ovde još osoba u Srbiji, može neko drugi to da uradi 🙂

    @Vladan Zirojević Stvarno nisam znao da se ovakve stvari rade i u Srbiji. Ipak, to nije čudno, obzirom da na ovakav način razmišljaju oni koji inače baš ne shvataju kako Internet stvarno funkcioniše, nego samo misle da su shvatili. To je tzv. razmišljanje “uzmi pare i beži”.

    @mileusna Zamisli da postoji ovdašnji partnerski program koji ti donosi više nego što ti je cena banner mesta na kojem ga postavljaš. Da li bi razmišljao o tome da li da ga staviš ili ne?

    To sam hteo da kažem za ozbiljne partnerske programe, ali u našim uslovima bi za sada dobro došlo i ovo što si rekao 🙂

    Btw., interesantno je da nemamo sam mi ovde problema sa naplatom affiliate programa.

    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VN:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  5. mileusna says:

    > tipsone i tipsonke koji koriste slične tehnike po principu –
    > što manje truda za što više para.

    I ne bih se baš složio sa tim da je to “što manje truda što više para”. Probaj za barem jedan proizvod da kreiraš takvu kampanju da ti troškovi AdWords budu manji od prihoda koji donosi jedna prodaja.

    Uostalom, model i dalje postoji, jedino je potrebno imati svoj sajt što i nije teško jer već postoje rešenja npr. za Amazon koja naprave ceo amazon shop sa vašim dizajnom i brendingom. Jedino će naravno CTR biti manji kada usmeravate na sajt xxxzzz.com nego kad ispod vašeg oglasa piše Amazon.com

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  6. Da, Amazon (a i Google) u zadnje vrijeme su baš
    počeli “praviti probleme” takvim affiliateima.

    Mislim da Google tu ima i jedan interes više, jer kako sada stvari stoje, ide u smjeru da postane jedini “middle man” na rezultatima pretraživanja, o čemu se već neko vrijeme priča…(
    http://www.perrymarshall.com/death-of-affiliate-marketing/ ).

    Istovremeno, ovoj tezi u prilog idu i zatvaranja adwords računa takvim affiliateima (gdje ne prezaju ni od zatvaranja milijunskih računa – toliko je ozbiljno!)

    One koje interesira nek samo pogledaju sljedeće: ( http://www.google.com/search?hl=en&rlz=1C1GGLS_hrHR363HR364&tbo=1&tbs=qdr:y&q=google%20banning%20affiliates&ei=RsRiS8SIMoWd_Abim-HuAw&sa=X&oi=tool&resnum=5&ct=tlink&ved=0CB8QpwU )

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  7. Ivan says:

    Nisam siguran u cemu je problem sa promovisanjem aff linkova kroz PPC oglase.
    Slanje SPAM poruka je druga stvar to apsolutno osudjujem.

    Ali treba ipak imati dovoljno znanja napraviti odgovarajuce kampanje, koje ce imati dovoljno dobar ROI da se to isplati.

    Nemojte me pogresno shvatiti, nisam to radio, ali definitivno ne osudjujem ljude koji imaju dovoljno znanja da tako nesto izvedu.

    Jedino sto takav nacin Amazonu i drugim afffilate programima nije u interesu posto, jako lako – uslovno jako lako, mozete sa dovoljno velikim ulaganjem u pametnu PPC kampanju vrlo brzo napraviti veliki profit.
    I na neki nacin postajete konkurencija bas tom istom Amazonu na PPC mrezama.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  8. mileusna says:

    @ivan Pa što ne bi bilo u interesu, ako napravi profit sebi, napravio je profit i affilate servisu. 🙂 Win-win kombinacija.

    Mada mi je jasno zašto Amazon ovo radi, oni su ipak veoma jak brend i pitanje je da li dobijaju ili gube kad ih drugi promovišu na ovaj način. Ali recimo da je moj šop tek krenuo sa radom i dođe neki baja i zaradi $1M od mog affiliate programa, ja se ne bih bunio. 🙂

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  9. Toliko ima pojava na internetu koje se mogu okarakerisati da su sumnjivog morala, da ovo cak nije ni strasno. Na kraju krajeva, neko se seti da reklamira firme sa kojima saradjuje, i da i on na tome nesto malo zaradi. Korisniku koji je kliknuo na link je svejedno, on je na link kliknuo jer je to zeleo i stigao je tamo gde je i zeleo. E sad, ko tu zaradjuje sta ga briga.

    Sam pristup upucivanja klijenata da koriste referale da promovisu neke proizvode je nemoralnije, jer tu se prakticno motivisu ljudi da rade nelegalne stvari: da spamuju na sve moguce nacine.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  10. Pored starih i dobro poznatih fora sa affiliate programima, ima i neshto sto bi se moglo nazvati @Bezobrazni Internet marketing@, mislim da je vreme o tome pisati u skorije vreme.
    U pitanju su takozvane neformalne partnerske mreze, gde se partneri udruzuju sa jedinim ciljem podizanja rejtinga njihovih sajtova kroz udruzivanje i prihvatanje, davanje lazne podrske i sl. Zatim koriscenje razvijenih i popularnih sajtova za promovisanje novih i sl.
    Naravno sve je to dozvoljeno, ali stajem u zastitu zamorcica i ljudi koji nisu upuceni i te nove @smekerske tehnike@, pre bih rekao @bezobrazne@.

    Pozdrav svima, i navalite sa kritikama.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  11. […] O affiliate spamu, te PPC i SEO  Affiliate SPAM-u, o tome šta znači kreiranje Affiliate marketing strategije do konkretnog primera jednog od  najuspešnijeg partnerskog programa u Srbiji kod  varagic na novom današnjem blog postu Amazon se obračunava sa PPC i SEO affiliate spamerima […]

  12. Mylos says:

    Ja sam se bavim affiliate programima citav niz godina i mogu da kazem da sve zavisi od slucaja do slucaja i da se sve menja iz meseca u mesec. Neki aff.merchanti ohrabruju direct linking, nekome to smeta kao npr. Amazonu. (danas) Sa ovakvim nacinom reklamiranja mogu da se zarade sasvim lepe pare. Govorim iz iskustva nekoga ko je na ovakav nacin generisao i preko $1M u prodajama za odredjene merchante i koju su vise nego bili srecni. I jedna velika stvar u citavoj prici je oko trademark biddinga odnosno brenda kojeg Varagic nije ni spomenuo. O tome govori donesi.com. Najmocniji marketinski alat je koriscenje snage brenda, jer su tu uzasno velike konverzije jer su kupci 100% prekvalifikovani i znaju sta hoce. Stim da je to i veoma “skakljivo” podrucje i zavisi od slucaja do slucaja. Ne zeli svako a posebno neki veliki brendovi kao sto su Google i Amazon da ih bilo ko predstvalja ili zapravo da se predstavlja kao oni. Naravno o ovome moze da se diskutuje, jer npr. ima i brendova kojima to odgovara da se njihov sajt pojavljuje na sto vise mesta, naravno ukoliko su u dogovoru sa pojedinim affiliatima koji samo osnazuju brend i naravno donose profit i sebi i njima.

    A sto se tice Srbije i affiliate mreza, prva kompanija ali zaista ozbiljna koja bude napravila affiliate mrezu ali ozbiljnu za region ce da ostvari ogroman profit. Evo pre par godina firma sa najvecim rastom u NY je bila aff.mreza http://www.LinkShare.com. Rast od 35.000% za godinu dana. Rast u profitu. Najvece mreze naplacuju $5.000 mesecno merchantima, uzimaju % od svake transakcije. Znaci ko ovo uradi u Srbiji i sire, naravno nece imati bas ovakve efekte ali potencijal je tu.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  13. […] Amazon se obračunava sa SEO i PPC affiliate spamerima, piše Dragan Varagić Amazon u Engleskoj je pre dve nedelje objavio informaciju onima koji učestvuju u njegovom parnerskom (affiliate, associate) programu da od prvog februara više neće dozvoljavati direktno upućivanje na partnerski link putem PPC i SEO tehnika. U aprilu mesecu prošle godine, Amazon je napravio sličnu promenu partnerskog programa za PPC tehnike u SAD. […]

  14. O boze , nije valjda da partner u affiliate pokrije samo trosak banera 🙂 |pare koje mesečno zaradi od partnerskog programa prosečan Web sajt prosečne posećenosti, moraju da budu veće od cene mesečnog oglašavanja na baneru (baner mestu) gde se nalazi link do partnerskog programa.”
    Vaistinu, baner je alat.

    Nego drugo me nesto mori…kako sad svi ti ljudi koji su bukvalno do juce bili stimulisani da koriste SEO i PPC sada sa promenom Amazon policy postali odjednom spameri?
    “Spamer” je ozbiljna uvreda. Ko ne veruje, neka p[retrazi malo twitter i psovke tipa “mama ti spamerka”.
    Salim se malo, ali nova pravila kazu (sa linka http://affiliate-blog.amazon.co.uk/2010/01/changes-to-amazon-associates-programme-.html ) da SEO i PPC i dalje mogu da se koriste, alki da partneri moraju da se preregisturju ili vise nece biti isplacivani.
    Zapravo, kada se i ovo pogleda: https://affiliate-program.amazon.co.uk/gp/associates/help/operating/compare svelici na klasicnu preprodaju – kapiram da Amazon zabranjuje da se na sajtove partnera dovodi saobracaj. Konacno im sinulo. Pitanje je kakva je racunica dosad bila i koje su bile zarade…. Ivan Dima je u pravu, nije im u interesu. Pitam se koliko dugo je do sada bilo, i kome sve 🙂 To bi bilo zanimljivo saznati.

    Evo ovde covek laganica zaradio 119.000 $ do zabrane u julu 2009… zanimljivo. http://www.problogger.net/archives/2009/08/19/amazon-associates-tips/

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  15. Biće uskoro par prodavnica sa affiliate sistemima i kod nas. Par njih se već testira. Ne radi se o affiliate mrežama, ali ko zna, možda prerastu u tako nešto.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  16. Mylos says:

    @Miss Cybernaut upravu si za spam … Svi znamo sta je spam, ovo nema veze sa tim pojmom. U cemu je razlika izmedju reklame koje je stavio affiliate ili bilo ko drugi, po cemu je od affiliate-a spam a od nekoga drugog nije. Malo se ovde brkaju loncici … Cak PPC ni ne moze da bude spam.. jer je rec o uskom targetiranju preko fraza i samoga teksta reklame, a kliknuce koga ta reklama zanima .. no da ne filozofiram .. sto se tice Amazona ja sam imao uspeha sa promocijom nekih proizvoda i to samo onih skupljih od $400 jer ovi sitni se ne isplate jer su provizije uzasno male, a konverzija je isto mala na Amazonu. Bas je ove sezone jedan drugar bacio $300 na adwords, polakomio se da prodaje neke igracke sto svi zivi kupuju za Bozic, kao ima saobracaja dosta, 300 klikova na dan. A covek nije uradio osnovu matematiku, koliko treba da proda igracaka da bi dosao samo na 0. Otprilike je ispalo da svaki 12ti posetilac mora da kupi (pod uslovom da jen kosta 0.05) da bi samo povratio ulozeno. A gde je tu profit? Naucio je tek kada se opekao.

    @Miloš Vučić samo napred, ko prvi nesto uradi ima veliku prednost ..

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  17. @Mylos

    tacno. PPC, baneri i SEO su samo alati za prodaju. Prosto ne verujem da majstor otvara radnju a da ne ume nista da proda tj, da isplati samo troskove reklame tj. dovodjenja kupaca.
    Sa ppc jos i nekako, a baner je skuplji i ima veoma malo klikova….
    Ima li nekih domacih primera? Kakvo je tvoje iskustvo sa konverzijom na Amazonu?
    Inace, super je affliiate, ja na to gledam kao na retail – umesto na jednom mestu da se prodaje, moze na 1.000 i da svi imaju nesto od toga. Jedini uslov bi bio da je proizvod ULTIMATIVNO potreban ili zeljen, da bi se postigao razuman ROI.

    Iskreno, i ja sam razmisljala o nekom affiliate jos 2006….ali bilo skupo i nisam sigurna da je bas siroko zeljeno 🙂 Mada sada, sa mojom reputacijom, hm…ko zna, mozda bi uspelo. Jednog dana zasto da ne, ako mi se uklopi u koncept novog sajta. Taman i paypall da dodje na vratanca.

    @Toni
    a kako ide u HR sa Prosperio?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  18. mylos says:

    @Miss Cybernaut
    Sto se tice domacih primera, ne znam bas. Male su ovde zarade, provizije. Radio sam sa nekima i mozda je ROI bio ispod 200%. A isti posao ti radis i za sr i za usa trziste, pa radije ces nesto da prodajes gde ces da dobijes $100 za prodaju nego 100 din. Iz ugla merchanta affiliate marketing je super oblik marketinga a i ima smisla da se koristi kad je u pitanju bilo koji proizvod. Bitno je samo da postoje kupci vaseg proizvoda, jer vi placate affiliateima tek kad vam oni nesto prodaju. Znaci merchant je savrseno siguran uvek, plati samo za dovedenog kupca, briga njega za affiliate-a da li je potrosio ogromne pare na advertising, ppc, seo vreme ili kupio banere ili smaro ljude sa flajerima na ulici, ako nije dovukao refferala nema nista! Slicno kao kod nekih agencija za nekretnine, imaju armiju agenata koji trce okolo po gradu, pokazuju stanove svima, trose svoje vreme i ako nema prodaje nema ni provizije. Tako da 90% agenata ne dobije nista, a sigurno ima onih 20% koji prodaju 80% stanaova. Naravno ovo je super za agencije i za uspesne agente… za ostale je lose. Analogija sa affilaiteom i super affiliateom.

    Ne znam na sta mislis vezano za voju reputaciju, sigurno bi pomogla da se prosiri rec o npr. tvom e-shopu ili aff.programu. A mislim da ti reputacija ne treba da lansiras aff.program. I kad ce vise taj paypal?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 3.0/5 (1 vote cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  19. @Mylos
    paypall očekujemo 2011 u Srbiji 🙂 Aaa… ne treba reputacija, u pravu si, ali za ono što se meni dopalo 2006. godine nije UOPŠTE bilo mesta (bilo je neprepoznato), sada bi moglo da prođe (možda, ali ne znam da li bih sada time da se bavim).
    U svakom slučaju, odlično polje za preduzmiljive!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.