fbpx

3D Geotagging megatrend: Budućnost komunikacije i gejminga u virtuelnoj i uvećanoj stvarnosti

Možda se već videli u poslednje vreme po ovdašnjim gradovima neke osobe koje se čudno kreću oko značajnih objekata sa svojim smart telefonima. Google je krajem prošle godine na Android Play Store-u postavio igru pod nazivom Ingress, tzv. AR MMO (Augmented Reality Massive Multiplayer Online) igra. Radi se o igri sa virtuelnom realnošću gde igrači u realnom svetu obavljaju zadatke na raznim lokacijama sa fikcionalnim energetskim izvorima.

“Pojednostavljeno, borba izmedju 2 frakcije, prosvetljenih i pobunjenika, oko kontrole specijalne materije, kojom je moguce kontrolisati um. U sustini, igra se oslanja na google maps i preko sopstvenog interfejsa kretanjem po stvarnom svetu skupljate tu materiju koja omogucava dalje radnje.” Detaljnije o igri u gradovima u Srbiji…

Igru možete skinuti preko vašeg Android telefona, ali morate imati pozivnicu koju možete dobiti od prijatelja ili preko sajta Ingress.com. A, postoje već i tutorijali za igru na srpskom

Augmented Reality Geo tagovanje

Priča sa Ingress igricom je počela najavom aplikacije Field Trip,  kao dela Guglovog Niantic projekta. “Aplikacija Field Trip vaš je vodič za sve kul, skrivene i unikatne stvari u svijetu oko vas. Field Trip radi u pozadini na vašem telefonu, a kada se približite nekom zanimljivom mjestu, prikazuje se kartica s pojedinostima o lokaciji. Ne morate ništa kliknuti. Ako imate spojene slušalice ili Bluetooth, informacije vam se čak mogu pročitati.”

Upravo ova kartica sa pojedinostima o lokaciji predstavlja markiranje ili geo tagovanje određene lokacije u virtuelnoj stvarnosti (objekat nije obeležen tako da se to vidi van neke aplikacije), odnosno to tagovanje se nalazi u tzv. uvećanoj stvarnosti (Augmented Reality).

Za one koji još ne znaju uvećana stvarnost (Augmented Reality) predstavlja mogućnost da se pomoću pojedinih aplikacija dobije više podataka o realnom svetu nego što postoji o tome u stvarnosti. Najpoznatije aplikacije zasnovane na uvećanoj stvarnosti su različite varijante GPS navigacija. Trenutno najaktuelnija primena uvećane stvarnosti uskoro će postati široko dostupna kao Google naočare.

Geo tagovanje predstavlja proces dodavanja podataka koji su u vezi sa nekom fizičkom lokacijom u realnom svetu, npr. lokacija na samoj fotografiji, QR kod, veb sajtovi, FB ili TW statusi, itd.

Na primeru aplikacije Field Trip, i osnove igre Ingres može se u primeni videti kako funkcioniše spajanje geo tagovanja sa mogućnostima koje pruža uvećana stvarnost. A to je samo početak…!

3D geo tagovanje i projekat SRI

Na gornjoj slici u ovom tekstu vidite primer kako se pomoću specijalno kreiranog skupa aplikacija može pronaći geo tagovana (markirana) informacija u realnom 3d prostoru na taj način što se putem specijalnog dvogleda pretražuje prostor da bi se došlo do obeležene poruke na nekom objektu.

Ovu tehnologiju je kreirala organizacija (skup laboratorija pod okriljem države SAD) pod imenom SRI, koja je poznata po kreiranju semantičke aplikacije – Siri, ali i po tome što su oni smislili kompjuterskog miša i HDTV tehnologiju.

U ovom primeru 3D geo tagovanje prikazuje osobinu da se određeni objekat obeleži (markira, taguje) određenom informacijom koja se postavlja na tačno određeni način i na određenom mestu u 3D prostoru, tako da posmatrač (putem aplikacije) iz određenog ugla vidi tagovanu informaciju u obliku u kojem je ta informacija obeležena uz realan objekat. To znači  da ako se data informacija posmatra npr. iz ugla od 180 stepeni u odnosu na originalno postavljenu lokaciju informacije, posmatrač će putem aplikacije videti ovu informaciju kao u ogledalu.

Ova tehnologija bi trebalo da bude dostupna u narednih nekoliko godina, a široka dostupnost (može da je koristi svako) se očekuje u narednih pet do deset godina.

Kakva je veza između 3D geo tagovanja i budućnosti komunikacija?

Verovatno se na osnovu postojeće igre Ingres može predpostaviti važnost geo tagovanja kod budućnosti razvoja igara koje spajaju realan i virtuelan svet (osnova Ingres igre je geo tagovanje u uvećanoj stvarnosti).

Zamislite sedeće situacije u bliskoj budućnosti:

  • Šaljete SMS poruku dragoj osobi ili prijateljima koju tagujete na objekat za koji znate da će sigurno proći pored njega i proveriti da li je neko ostavio neku poruku samo za njih.
  • Brendovi koji ostavljaju intrigantne poruke ili veoma povoljne ponude na mestima gde se nalaze objekti za kupovinu ili konzumaciju njihovih proizvoda ili usluga.
  • Sistemi edukacije za učenike i studente koji su zasnovani na tagovanju određenih delova informacija ili kompletnih informacija u vezi sa određenim objektima koji su tema edukacije

Već se sada vidi da 3D geo tagovanje predstavlja osnovu za veliki broj tehnologija koje tek dolaze u narednim godinama – npr. bilo koja vrsta automatizovanog kretanja kao što su vozila koja mogu potpuno samostalno da se kreću bez vozača (očekivano vreme upotrebe ovih vozila za pet do deset godina). I sa aspekta komunikacije 3D geo tagovanje će predstavljati osnovu za mnoge druge primene – preko komunikacije putem različitih (kućnih) uređaja do npr. komunikacije putem hologramskih prikaza…

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.8/10 (5 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
3D Geotagging megatrend: Budućnost komunikacije i gejminga u virtuelnoj i uvećanoj stvarnosti, 9.8 out of 10 based on 5 ratings

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 19/05/2013, RSS

2 odgovora na 3D Geotagging megatrend: Budućnost komunikacije i gejminga u virtuelnoj i uvećanoj stvarnosti

  1. Zanimljivo je da i za naše prostore već duže vreme postoje Augmented Reality aplikacije koje se mogu koristiti. Preko aplikacije Layar možete koristiti Geo-layers sa kojim možete videti različite “slojeve” za Ustanove kulture, Apoteke (Mapa Zdravlja), Povezime.com, Program Noć Muzeja, Andrićevi koraci i još mnoge druge.
    Posebno je zanimljivo, a mislim da će to ukoro i postati trka, da se neki slojevi kao što je Mapa Zdravlja vezuju za određeni web servis(u ovom slučaju Doktor.rs).

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. Dejan Radeka says:

    Gamification (http://en.wikipedia.org/wiki/Gamification) će tek sa ovim da procveta, pogotovo njena upotreba u marketingu. Geotagging je savršen alat za loyalty programe i naročito nagradne igre koje će biti neverovatno zabavne i, što je najvažnije, “engaging”. Razvoj brand awarenessa će dobiti potpuno novi, značajno bogatiji smisao sa geotaggingom.

    Takođe mislim da će i u HR-u ovo dovesti do značajnih pomeranja, a opet u direktnoj vezi sa marketingom, i to u pravcu objedinjavanja ova dva sektora. Po meni je taj proces već uveliko počeo, geotagging je jedan od sledećih alata koji će to dodatno ubrzati…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.