fbpx

24.08.1995. je lansiran Windows 95. 3 revolucije Microsofta

Na ovom blogu veoma retko pišem na IT teme, a povod za ovo pisanje je 20 godina od lansiranja operativnog sistema Microsoft Windows 95 i prilično “beskrvni” tekstovi na koje sam naišao o ovoj temi.

Kako sam bio svedok rasta i značaja Microsofta, mogu iz “prve ruke” da potvrdim značaj ove kompanije za razvoj poslovne primene IT-a, a još važnije je što mogu da potvrdim uticaj Microsofta na rast upotrebe interneta. Kada se ova tematika posmatra iz 2015. g. jasno se vidi šta se sve važno desilo u sferi IT-a i interneta zbog pravih poteza Microsofta.

Na određenom broj svojih predavanja na temu uspostavljanja poslovanja često pominjem primer razloga zašto je Bill Gates postao najbogatiji čovek na svetu, kroz 3 Majkrosoftove revolucije – od 1992. do 2000. g. Jedna od tih revolucija je i pojava Windowsa 95.

Zašto je Windows 95 važan?

Kampanja koja je pratila lansiranje Windowsa 95 je stajala za to vreme neverovatnih 300 miliona $US, i imala je za rezultat prodaju od 40 miliona primeraka ovog operativnog sistema do kraja te godine. Da bi se shvatio značaj ovih podataka u to vreme, softver za obradu teksta WordPerfect (koliko vas nije čulo za ovog konkurenta MS Wordu?) je do tog momenta bio najprodavaniji softver, koji je u svim svojim verzijama za PC od 1982. g. do 1995. g. prodat u 18 miliona primeraka.

Tek sa Vindovsom 95 rešeni su problemi sa zahtevnijim vizuelnim aplikacijama (čitaj – igrice), koje su do tog vremena pravljene isključivo za DOS, ako su bile zahtevnije. Od te verzije Vindovsa praktično je počeo ozbiljniji razvoj igrica u ovom vizuelnom okruženju, a tokom narednih nekoliko godina sve značajnije igrice su dobile svoje Vindovs verzije.

Ko se seća IBM-ovog pokušaja pariranja Vindovsu sa operativnim sistemom OS/2 Warp? Praktično, pojavom Vindovsa 95 Microsoft je potvrdio dominaciju na tržištu PC uređaja, i od tada nije više imao ozbiljniju konkurenciju.

Pojava Windowsa 95 se poklapa sa početkom internet buma 1995. g., ali…

Ako ste kojim slučajem radili na prvoj verziji Vindovsa 95, poznato vam je da uopšte nije bilo jednostavno priključiti se preko ovog OS-a na internet – bilo je potrebno da vam neko stručan namesti internet pristup.

Vindovs 95 je reklamiran kao OS koji može bilo ko da koristi, i stvarno je bio mnogo jednostavniji od svojeg prethodnika, ali je imao jednu “caku” – mogli ste lako da se uključite na Microstoftovu verziju pristupa internetu pod nazivom MSN (Microsoft Network), koja je funkcionisala u SAD (Microsoft je čak jedno vreme bio drugi najveći ISP u SAD). U to vreme (početak kraja pred-internet ere BBS-ova) većina interneta se praktično nalazila kopirana na serverima velikih ISP-ova. Možda to sada deluje čudno, ali Microsoft je u to vreme imao ideju da svojom dominacijom u svetu PC-a ostvari i dominaciju kreiranjem sopstvenog (MSN) interneta.

Microsoft je praktično značajno uticao na ubrzanje internet buma tek od 1996. g. sa svojim apdejtom Vindovsa 95 i tadašnjeg Office paketa, kada je javno objavio “potpuno okretanje prema internetu”. To je u praksi značilo da ste tada mogli jednostavno da se preko OS-a uključite na internet preko vašeg ISP-a, a preko svih Office programa mogli ste da pristupate internetu tako što ste npr. mogli da direktno iz MS Worda pošaljete email. Možda vam ovo sada deluje čudno, ali je u to vreme ovo bio bitan događaj.

To menjanje strategije od kreiranja sopstvenog interneta prema širokom internet pristupu za korisnike Vindovsa 95 je predstavljalo nešto što se danas u nekim krugovima naziva “druga Microsoftova revolucija“. Za shvatanje važnosti ovog događaja može poslužiti primer razvoja interneta u Francuskoj, koji je bio značajno usporen u odnosu na mnoge druge države zbog prisustva veoma uspešne pred-internet mreže Minitel.

1992. g – Prva Microsoftova revolucija: Dominacija na tržištu PC softvera

Svoju dominaciju devedesetih godina na tržištu softvera Microsoft je započeo 1992. g. pojavom MS Worda u verziji 2, a zapečatio je sledećom verzijom MS Worda 6 (1993.). Najveća tadašnja konkurencija MS Wordu – WordPerfect nije imao dobar start na OS Vindovsu, što je dodatno olakšalo dominaciju MS Worda.  U to vreme (1993. g.) se pojavljuju i verzije 6 ostalih Microsoftovih programa koji tek sledeće godine dobijaju naziv Office, a za ovu priču je važan MS Excell koji je te godine konačno potukao najvećeg konkurenta Lotus 1-2-3.

Lekcija o tome kako se snaći u novom poslovnom (OS) okruženju koju je devedesetih dao Microsoft se vidi po dominaciji koju je imao na polju softvera iz paketa Office, koji je bio toliko kvalitetniji od konkurencije, da danas većina osoba koje poznajem nikada ranije nije ni čula za WordPerfect ili Lotus 1-2-3.

2000. g. – Internacionalizacija veb standarda i pojava MS veb servisa

Iako je 1996. g. Microsoft odustao od svoje verzije interneta, nije odustao od pokušaja dominacije na nivou nametanja sopstvenih tehnoloških standarda za funkcionisanje veba. Period od 1996. – 2000. g. na polju pokušaja dominacije Microsofta u nametanju sopstvenih veb standarda najočitiji je bio u domenu tzv. “rata browsera“, čega smo svi bili taoci u to vreme. Sajtovi su tada veoma različito izgledali u MS Exploreru i u glavnom oponentu Netscape browseru, čak i u različitim verzijama istog softvera.

2000. g. Microsoft lansira koncept veb servisa i nudi svim glavnim softverskim kompanijama “moratorijum” na kreiranje sopstvenih standarda, odnosno potpuno se otvara za prihvatanje svih tadašnjih internacionalnih standarda za dostupne internet servise.

Današnji internet se zasniva upravo na tim (komunikacionim) servisima (kao što je npr. XML), koji omogućuju jednostavnu komunikaciju između različitih kompjutera, i što je još važnije – omogućuju komunikaciju između raznorodnih softvera. Odluka Microsofta iz 2000. g. značajno je ubrzala razvoj interneta kakav danas poznajemo.

Zaključak

Videćemo da li će Microsoft posle 15 godina problema koje ima sa dominacijom prvo Gugla, a onda i Fejsbuka (kao što je i sam MS imao dominaciju tokom devedesetih godina prošlog veka), napokon nešto značajno uraditi sa Vindovsom 10.

Mislim da bi sam Microsoft mogao puno toga primeniti iz vremena kada je i sam bio dominantan…

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.8/10 (9 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 1 vote)
24.08.1995. je lansiran Windows 95. 3 revolucije Microsofta, 7.8 out of 10 based on 9 ratings

Povoljno!

Digitalni Pre-Marketing

Naručite knjigu "[Digitalni] Pre-marketing"!

Digitalni Pre-Marketing objašnjava potrebne preduslove za rešavanje problema koji vas sprečavaju da dođete do značajno boljih marketing i PR rezultata na internetu.

Naručite klasičnu ili e-book verziju knjige .>>

Tagovi: 

Autor teksta: Dragan Varagić, 24/08/2015, RSS

2 odgovora na 24.08.1995. je lansiran Windows 95. 3 revolucije Microsofta

  1. Само треба водити рачуна о аспекту примене рачунара, у свету и код нас, у то доба. Сада смо прилично уједначени (по примени, не и по финансијском ефекту), али у то доба ПЦ су имале углавном књиговође, а доминантан је био Кобол.
    Из тог разлога нико није ни чуо за Лотус, Ворд Перфект и слично.
    Шачица нас на UX системима смо гледали са завишћу на раст М$ империје, али свима је то донело неки бољитак. Доста лоших ствари, али боље ипак јесте.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)
  2. Open Source pokret je jedini i pravi heroj Interneta kao i modernih informacionih tehnologija. Za više informacija o ulozi Microsoft-a u razvoju Interneta i brojnih otvorenih standarda koji su omogućili njegovo postojanje potražite “embrace, extend and extinguish”. End Of Line.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Komentari su zatvoreni.